Happy-Oma-Opa.be

Onze raad voor een Sinterklaas zonder stress

De maand december is een drukke periode die enorm veel stress met zich meebrengt voor de kinderen… maar ook voor de ouders. Daarom geeft “Zin in meer” u een aantal tips om in alle rust samen met uw gezin van deze magische momenten te genieten.

Bereid u op tijd voor :

Iedereen weet het : een feest voorbereiden vraagt tijd. Aarzel dus niet om een planning op te stellen en lijstjes te maken. U kan trouwens gerust hetzelfde schema als vorige jaren volgen om zo niet telkens vanaf nul te moeten starten. Zorg ervoor om op tijd te beginnen, zo kunt u rustig aan uw aankopen verrichten. Bekijk ook wat u online kan bestellen en bij u thuis kan laten leveren. Volg deze raad en maak komaf met de last minute voorbereidingen!

Bepaal zelf uw regels :

Aan u om te beslissen in welke mate u zich laat beïnvloeden door reclame, uw kinderen, uw familie, andere ouders, enz… Maar wat doet u als de Grote Sint vaker langskomt bij de vrienden van uw hartendiefjes dan bij u? Wees creatief! U kan bijvoorbeeld zeggen dat Sinterklaas bij iedereen hetzelfde brengt en dat de anderen geschenken door de ouders zelf worden gekocht… Als uw kinderen wat ouder zijn, kan u hen simpelweg uw waarden en principes uitleggen.

 

Schrijf samen de brief aan Sinterklaas :

Maak van bij het begin aan uw kinderen duidelijk dat Sinterklaas niet alles zal kunnen brengen wat zij vragen. Denk er samen over na wat hij/zij het allerliefst zou willen krijgen en schrijf dan samen een brief aan Sinterklaas: u kan hier een leuk voorbeeld downloaden! Weet dat de Grote Sint ook een postadres heeft. In België kan u schrijven naar: Sinterklaas, Sinterklaas Spanjestraat 1, 0612 Hemel. Uw kind ontvangt een antwoord!

 

Wees gestructureerd :

Structuur maakt kinderen rustig. Probeer dus zoveel mogelijk uw vaste schema’s te volgen zoals het uur om te gaan slapen bijvoorbeeld. Een aftelkalender met de belangrijkste decemberactiviteiten kan zeker wonderen doen. Tenslotte, bepaal op voorhand hoeveel keer uw kind zijn/haar schoen voor de schouw zal mogen plaatsen.

 

Wees mild en begripvol :

Met zoveel spannende momenten in december worden vele kinderen zenuwachtiger en minder gehoorzaam tijdens deze periode. Denk eraan dat kinderen het spiegelbeeld van uzelf zijn. Indien u zelf minder geduld hebt in deze periode van het jaar is het niet te verwonderen dat uw kinderen zich ook zo zullen gedragen… Probeer dus mild en begripvol te zijn: al die gebeurtenissen kunnen inderdaad voor overtollige spanning zorgen, ook voor zelf.

 

Zorg voor een laagje magie… maar niet te veel :

Sinterklaas is een heel speciaal feestje, aan u de keuze om er een magisch moment van te maken. Alleen u kent uw kind en weet hoe ver u mag gaan. Indien hij/zij bang is dat Zwarte Piet door de schouw naar beneden zal komen, plaats dan de schoenen buiten voor de deur. Leg de nadruk op sympathie, intimiteit, liedjes, muziek, plezier… Want het belangrijkste is om samen een super leuk moment te beleven. Is uw kind bang of heeft het te veel vragen? Dan is het misschien het moment om hem/haar de waarheid te vertellen over Sinterklaas.

 

Beperk de verleidingen :

Of u het nu wilt of niet, Sinterklaas is een commercieel feest. U moet dus stevig genoeg in uw schoenen staan om aan uw kinderen duidelijk te maken dat ze niet alles kunnen krijgen wat in de boekjes staat. Uiteraard is dat niet altijd evident, maar u kan zich het leven vergemakkelijken. Wilt uw vermijden dat uw kinderen verleid worden door de talrijke reclames op televisie? Laat hen dan naar DVD’s kijken. U kan ook een ‘geen reclame’ sticker op uw brievenbus plakken. U krijgt dan geen folders meer en meteen ook minder ‘gezaag’ van uw kinderen…

En u, hoe beleeft u Sinterklaas zonder stress?

Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?