Koekjesrecepten om Sinterklaas te vieren

Sinterklaas is de beschermheilige van alle kinderen, hij wordt gevierd elke 6 december en brengt aan de kleinsten een bezoek tijdens de nacht van 5 op 6 december met snoep indien ze braaf  zijn geweest. In de keuken is het tijdens deze periode een gezellige drukte om koekjes, marsepein en peperkoek te maken, al dan niet met een lekker huisgemaakte warme chocolade. En wat zou Sinterklaas zijn zonder speculaas? Hierbij een paar van grootmoeders recepten om de smaakpapillen van uw kleinkinderen te verwennen!

Speculaas:

  • 250 gr bloem
  • 100 gr zachte half gezouten boter
  • 1 ei
  • 1 koffielepel kaneel
  • 125 gr rietsuiker of bruine suiker
  • 25 gr amandelschilfers
  • 1 koffielepel vier kruiden
  • 1 tablet bakkersgist (gedehydrateerd of chemisch)

Laat ons starten…

  1. Meng de bloem, de bruine suiker, kaneel, 4 kruiden, bakkersgist (gedroogde of gedehydrateerde).
  2. Laat de boter smelten en voeg toe bij de bereiding. Voeg het ei toe en meng.
  3. De deeg moet compact worden, aarzel niet om het met uw handen te kneden.
  4. Bewaar 30 minuten op een koele plaats.
  5. Smeer de pasta grof open, tot ongeveer 1 cm dikte en snij uw speculazen. Plaats ze op een bakplaat en voeg de amandelschilfers toe.
  6. Bak op 180°C, 10 à 15 minuten.

Marsepein :

  • 400 gr amandelpoeder
  • 400 gr poedersuiker
  • 8 cl water
  • 2 druppels amandelolie (bakkerij-olie)

Laat ons starten…

  1. Meng amandelpoeder en suiker
  2. Voeg water toe en amandelolie
  3. Kneed het geheel tot een compacte massa
  4. Laat een paar uur ruste
  5. U kan er bolletjes van maken die u in cacaopoeder rolt of gewoon zo opsmult.

Huisgemaakte peperkoek :

  • 160 gr bloem
  • 160 gr honing (voorkeur voor gemengde bloemenhoning)
  • 60 gr boter
  • 1 tot 2 koffielepels peperkoekkruiden (voorkeur voor 1.5)
  • 7 gr bicarbonaat
  • 70 gr melk (gram!)
  • 60 gr rietsuiker

Laat ons beginnen…

  1. Voorverwarm uw oven op 155°C.
  2. Laat uw boter smelten en daarna weer afkoelen. Laat ondertussen de honing smelten op een zacht vuurtje. Zodra de honing vloeibaar is van het vuur wegnemen.
  3. Zeef bloem + peperkoekkruiden + bicarbonaat.
  4. In een kom: vermeng melk en honing, voeg dan de boter toe, daarna de gezeefde poeders. Goed mengen. Als laatste de rietsuiker toevoegen.
  5. Beboter en bestrooi met bloem uw peperkoekbakvorm. Uw bereiding erin gieten.
  6. Plaats in de oven voor 1 uur met positie op draaiende warmte. Vanaf 45 minuten kan u uw peperkoek bedekken met aluminiumfolie indien u vreest dat hij te bruin wordt (persoonlijk heb ik dit nooit gedaan). Maar opgepast: indien u te snel uw oven opent – afhankelijk van de oven – kan uw peperkoek inzakken en in het midden scheuren. Deze handeling moet dus zo laat mogelijk tijdens het bakken gebeuren en vooral heel snel!
  7. Zodra uw peperkoek gebakken is, haalt u hem uit de oven en laat u hem in de bakvorm afkoelen, op een rooster bv.
  8. Bewaar uw peperkoek een aantal dagen op kamertemperatuur (niet te warm), verpakt in bakpapier bijvoorbeeld.
Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?