Happy-Oma-Opa.be

Sinterklaas: wat vertelt u aan uw kleinkinderen?

De nacht met de komst van de Sint nadert met rasse schreden. En elke keer opnieuw stelt zich dezelfde vraag: wat moet/mag u als grootouder vertellen aan uw kleinkinderen? Moet u eerder wat oppervlakkig blijven of integendeel het verhaal sterk aandikken? Hierbij en paar ideeën om een antwoord te vinden op deze vragen.

Vertel aan uw kleinkinderen de legende van Sinterklaas

U als grootouder bent in de ogen van uw kleinkinderen een levende encyclopedie. U hebt al zoveel meegemaakt. U kent alle verhalen uit het verleden. Waarom dan niet beginnen met het verhaal van Sinterklaas?

Wan ja, Sinterklaas heeft wel degelijk geleefd rond het jaar 270 in Lycië (een gebied gelegen in het huidige Turkije). Hij was bisschop van Myra. Hij werd befaamd voor zijn goedheid en vele mirakels worden hem toegeschreven.

Maar de legende waarmee hij de patroonheilige van alle kinderen is geworden, dateert uit de 13de eeuw. Volgens deze legende heeft Sinterklaas 3 kinderen gered door hen terug tot leven te brengen. Niets minder. De kinderen waren in de val gelokt door een bloeddorstige beenhouwer die hen doodde en in vleestonnen wegstopte.

Het verhaal is misschien wat te griezelig voor uw kleinkinderen, dat geven we toe. Maar u mag het geruster wat softer te maken door te praten over een “redding” i.p.v. een “resurrectie uit de dood”!

Voeg wat magie toe om hen te laten dromen

Aan deze historische feiten mag u gerust wat mysterie en magie toevoegen. Sinterklaas heeft immers de ongelooflijke gave om tijdens één nacht alomtegenwoordig te zijn en door te schoorstenen van alle brave kinderen ter wereld te kunnen kruipen.

U zal zeker een paar stevige vragen krijgen over deze ongelooflijke gave. Aarzel niet om gewoon toe te geven dat u zelf niet weet hoe de Sint dit doet. Weten dat zelfs hun grootouders hiervoor geen uitleg hebben, zal uw kleinkinderen een flinke bijkomende laag magie bezorgen!

Weet wanneer het tijd is om “stop” te zeggen

Maar, weet één zaak. Wanner uw kleinkinderen echt te veel vragen over Sinterklaas beginnen stellen of als zij wat u hen vertelt in twijfel trekken, dan is het simpelweg tijd … om hen de waarheid te vertellen!

 

 

Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?