Happy-Oma-Opa.be

In de Tuin in Juni: Wat Planten, Zaaien en Doen in Juni?

Als scharnier tussen het einde van de lente en het begin van de zomer, is juni de maand van de hoop. Het zonnetje is nu vaak op de afspraak en we krijgen onze eerste zomerkleurtjes. Maar we zijn er nog niet, het is nog geen vakantie, zeker niet voor uw tuiniershart dat in de komende maand zeker sneller zal kloppen!

 

De Moestuin in Juni :

Wieden, schoffelen, sproeien

Wieden en schoffelen : blijft in alle omstandigheden noodzakelijk  om het onkruid weg te houden van de vitale ruimte voor uw groenten.

Sproeien: Dat zal meer afhangen van het seizoen en van de plant uiteraard. As het niet te droog is, kan punctueel sproeien – bij voorkeur ’s avonds – volstaan. Zaaisel moet echter dagelijks besproeid worden om goed te kunnen kiemen (hier ook beter ’s avonds sproeien om de vermijden dat het water meteen volledig verdampt).

Andere nodige taken in juni voor tal van groenten:

  • Aanaarden: erwten, bonen, aardappelen (start ook al met maatregelen tegen de aardappelziekte)
  • Snoeien: tomaten, meloenen
  • Opbinden: komkommer, augurk
  • Uitdunnen: wortelen, sla, bieten, rapen
  • Zaaien: Brusselse spruitjes, herfstbloemkool, snijbiet, pompoen
  • Verplanten: prei
  • Oogsten: look, sjalot, ajuin, jonge aardappelen, spinazie, wortelen

Buiten de seizoensactiviteiten is het belangrijk de toekomst te plannen en de volgende oogst voor te bereiden door bepaalde moestuinplanten te zaaien. U kan bv. de aardbeiplanten zaaien voor de toekomstige seizoenen.

 

De Boomgaard in Juni:

Juni is een scharniermaand, het fruit in uw boomgaard gaat  nu echt beginnen groeien. Tijdens deze cruciale mand moet uw aandacht zo groot mogelijk moet zijn, zowel in het belang van uw boomgaard als in het uwe. Want nogmaals, er bestaan geen wonderen, indien u ze niet genoeg aandacht geeft, zullen uw fruitbomen het zeker niet nuttig vinden om u te bedanken met mooi en smakelijk fruit.

De onvermijdelijke terugkeer van bladluizen:

Bladluizen worden aangetrokken door het sap van uw bomen. Denk eraan uw boomgaard te beschermen tegen dit ongedierte.

De maand juni is ook de tijd om na het oogsten de frambozenplanten bij te snoeien. Bind de leifruitbomen op (druif, moerbei…).

Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?