Happy-Oma-Opa.be

Hoe op een goede manier een verhaal vertellen aan uw kleinkinderen?

U hebt zin om uw kleinkinderen een verhaal te vertellen en dat op de best mogelijke manier? Hierbij enkele tips om ze te verwonderen en helemaal mee te slepen in het verhaal dat u gekozen hebt of zelf verzonnen. Dinosaurussen, feeën… wat  ook het thema is, uw kleinkinderen zullen aan uw lippen hangen!

Lees het boek op voorhand

Doorloop altijd eerst zelf het boek voor u het aan de kinderen voorleest! Een aantal boeken brengen misschien wat te complexe onderwerpen of zijn snel “saai”. Kies een verhaal dat bij hen past. Meer nog, zorg dat ook uzelf het gekozen boek fijn vindt. Hoe fijner u het verhaal zelf vindt, hoe leuker u het zal vinden om het aan uw kleinkinderen te vertellen. Zij zullen uw passie voelen terwijl u aan het vertellen bent!

Kies een vaste plek om verhalen te vertellen

Om de magie te behouden elke keer u een verhaal vertelt aan uw kleinkinderen, kies er een speciaal plekje voor. Op de zetel, het bed… Een comfortabele plek waar ze zich goed kunnen voelen. Het kiezen van een plekje laat kinderen toe zelf hun eigen ruimtegrenzen te visualiseren. 

Hou rekening met hun leeftijd

In functie van de leeftijd van uw kleinkinderen, kunt u uw intonatie aanpassen of bepaalde mimieken gebruiken. De kleur en de zachtheid van de stem zijn belangrijk om samen met hen emoties te delen. 

Aandachttijd is bij vele kinderen beperkt. Een verhaal mag zeker niet te lang duren. Volgens de leeftijd van uw kleinkinderen kan een verhaal van 15 tot 40 minuten duren. Al doende zal u de verhaallengte vinden die perfect bij hen past!

Wat is het beste moment van de dag om een verhaal te vertellen? 

Op het einde van de voormiddag zijn kinderen meestal niet receptief. Zij zullen honger hebben en vaak een dipje hebben. Wilt u genieten van hun volle aandacht? Kies dan eerder de morgen of het midden van de namiddag om hen een verhaal te vertellen. 

Een verschillende stem voor elk personage

Om het verhaal zo levendig mogelijk te maken, probeer een andere stem te gebruiken voor elk personage. Luid, sterk, hoog,  scherp, fezelen … alle stemvariaties helpen om het verhaal nog levendiger en spannender te maken. Bv. een diepe stem voor een olifant en een hoog stemmetje voor een muis. Uw kleinkinderen zullen dit superleuk vinden en helemaal aan uw lippen hangen!

Ziezo, nu hebt u zelf de sleutels in handen om de ogen van uw kleinkinderen te doen schitteren en hen te verrassen! Het belangrijkste is en blijft dat u samen een leuk moment beleeft.

Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?