Happy-Oma-Opa.be

7 Wonders Architects, de parel van de strategische gezelschapsspelen voor de hele familie

Misschien kent u het niet, maar 7 Wonders is een absolute ster in de wereld van de gezelschapsspelen. Het spel is een groot commercieel succes en wordt erg gewaardeerd door wie regelmatig speelt, maar zijn complexiteit  kan de eerste stappen voor nieuwe spelers wat bemoeilijken. 7 Wonders Architects is het kleine broertje van 7 Wonders. Deze versie van het spel behoudt al het aantrekkelijke van het originele spel, maar vergemakkelijkt de spelregels en het spelsysteem zodat het toegankelijk wordt voor een familiaal publiek. Een succes? Met zekerheid

Een mooie en gekleurde packaging en bord

De speldoos geeft meteen de toon aan. Fraaie tekeningen met warme kleuren op de voorkant en een bijzonder efficiënte plateau-illustratie op de achterzijde, het geheel met duidelijk geschreven teksten, die meteen uitnodigen om te spelen.

Binnen in het koffertje vindt u de Wereldwonderen, visueel heel aantrekkelijk voorgesteld en gerealiseerd in verschillende stukken hard voorgesneden karton. U vindt er ook jetons in verschillende kleuren, verschillende types kaarten (bouwmiddelen, oorlog, progressie en overwinning) alsook erg handige houders waarin u de kaarten en de verschillende stukken van de te bouwen wonderen kan plaatsen. Een bijzonder goed geslaagd geheel, zowel praktisch als esthetisch.

Een opstelling met een prima uitleg

Bij uw allereerste partij, houdt het spel u bij de hand met een duidelijke en precieze “checklist” voor het  opstellen op het bord van elke spelelement. Eenmaal alles op zijn plaats is het tijd voor het lezen van de spelregels. Ook hier is de handleiding van 5 pagina’s (rijk geïllustreerd en zeer leesbaar opgemaakt) bijzonder goed gemaakt.

U zal waarschijnlijk bepaalde passages één à twee keer moeten herlezen om het geheel van de regels goed te vatten, reken op een twintigtal minuten om alles te verwerken. Als u het spel start zal het hier en daar nog wat onduidelijk zijn, maar dat zal snel opklaren tijdens het spelen en u zal snel de spelregels en het spelsysteem beheersen.

Een duivels efficiënt spelsysteem

Hoe zit het spel in elkaar? Laat ons daarover spreken! Om te winnen is het doel eenvoudig: op het einde van de partij zoveel mogelijk overwinningspunten binnenhalen en bezitten. Het einde van een partij wordt bereikt wanneer één van de deelnemers zijn Wonder heeft afgewerkt.

Elke keer hij aan de beurt is, neemt een speler een kaart. Bij deze kaarten horen een aantal bouwmiddelen waarmee de speler zijn bij het begin van het spel gekozen Wonder zal kunnen  bouwen. Daarvoor hebt u soms meerdere bouwmiddelen van dezelfde soort nodig, soms verschillende bouwmiddelen. Elk afgewerkt deel van een Wonder brengt punten op.

“De grote kracht van 7 Wonders Architects is alles duidelijk en simpel maken, zelfs voor wie start met het spel. U voelt zich nooit verloren, integendeel als speler hebt u steeds een idee wat uw volgende stap of zet zal zijn.”

 Maar er is meer. U kan ook op een andere manier punten winnen. Bv. door “overwinningskaarten” te trekken, door militaire overwinningen te halen met “oorlogskaarten” of nog door progressiejetons te winnen dankzij het gebruik van verschillende  kaarten van dit type.

Snel heeft men door dat talrijke wegen naar de overwinning kunnen leiden. In  functie van wat de andere spelers doen en naargelang de beschikbaarheid van de kaarten, moet men regelmatig zijn keuzes aanpassen en dus zijn strategie bijsturen.

De grote kracht van 7 Wonders Architects, is alles duidelijk en simpel te houden, zelfs voor wie start met het spel. Men voelt zich nooit verloren, integendeel als speler hebt u steeds een idee wat uw volgende stap of zet zal zijn.

Gaat u zo snel mogelijk uw Wonder bouwen? Of eerder mikken op de te winnen punten met overwinningskaarten? Of eerder proberen zoveel mogelijk progressiejetons te bemachtigen die punten opleveren en “bonussen” geven waarmee u uw aantal punten kan verhogen? Of zal u uw tegenstanders proberen te vernietigen door oorlog te voeren en op die manier uw puntenaantal te verhogen? Alles is steeds mogelijk en dat maakt dit spel zo verslavend.

Ander opmerkelijk aspect van het spel: de spanning stijgt naargelang het spel vordert, de Wonderen uit de grond rijzen en het einde van de partij in zicht komt.  De slagen onder de gordel volgen elkaar op, er worden meer en meer risico’s genomen en de fun van het spel wordt er alleen maar groter op!

Tenslotte moet men ook het ritme van een partij benadrukken. Geen dode momenten, tal van onverwachte wendingen en partijen die gemiddeld een half uur duren. Perfect om een aantal partijen na elkaar te spelen, het spel beter en beter te beheersen en er steeds meer plezier aan te beleven!

Een waar succes dat we u sterk aanbevelen!

Pluspunten

Mooie esthetische en gekleurde spelelementen

Snel en gemakkelijk op te stellen

Een mooie gestructureerd en leesbaar spelbord

Spannend spelmechaniek

Een doordachte diepe, maar toegankelijke strategische dimensie

Details van het spel

Van 2 tot 7 spelers

Vanaf 8 jaar en ouder

Duur van een partij gemiddeld ½ uur

 

Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?