fbpx

Halloween wordt steeds populairder in België. Bekritiseerd door sommigen, aanbeden door anderen, Halloween laat niemand onverschillig. Maar wat is de oorsprong van Halloween? Een eenvoudige Amerikaanse commerciële viering, een christelijke viering, een gelegenheid om bij de kleinkinderen te zijn? Dat is wat we proberen uit te vinden.

De oorsprong van Halloween

Dit feest is erg populair geworden in de Verenigde Staten, maar de oorsprong is veel ouder. De eerste sporen van de viering op 31 oktober zijn te vinden in de Keltische cultuur. Deze datum komt inderdaad overeen met het Samain-feest, een heidens feest dat voornamelijk op de Anglo-Keltische eilanden wordt gevierd. Destijds werd de overgang naar het nieuwe jaar voor de Kelten gevierd. Het is dus vooral een Ierse traditie. Toen besloot de katholieke kerk haar te integreren in haar religieuze feesten in de 7e eeuw. Paus Gregorius III heeft daarom het feest van Samain gekerstend. Zijn naam veranderde in “All Hallows-Even”, wat vertaald kan worden als “de wake van alle heiligen”.

Halloween vandaag de dag

Het was in de 19e eeuw dat de geschiedenis vorm kreeg. Tijdens de grote hongersnood die Ierland heeft getroffen, zijn veel Ieren naar de Verenigde Staten geëmigreerd en hebben zij hun tradities meegebracht. Het werd een steeds populairder feest, vooral aan het begin van de 20e eeuw. Het is in de Verenigde Staten dat Halloween de vorm aanneemt die we nu kennen. Pompoenen vervangen de oorspronkelijk in Europa gebruikte rapen.

Het is nu gebruikelijk voor kinderen om zich in enge kostuums te kleden. Daarna gaan ze de stad door om de buren om traktaties te vragen met de inmiddels bekende formule: “Trick or Treat”, “Snoep of vloek”. Hoewel minder populair dan in de Verenigde Staten, Ierland, Wales, Australië of Canada, wordt Halloween steeds populairder in België. En het is met veel plezier dat we ons als gezin gaan verkleden. En dan af en toe snoepjes, wie kan daaraan weerstaan? Wij wensen u een geweldig Halloweenfeest, veel plezier met het bang maken van uzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

loading