Happy-Oma-Opa.be

Geschiedenis van Maria-Lichtmis

Maria-Lichtmis is een christelijk feest dat elke 2 februari wordt gevierd aan het einde van de Openbaringsperiode Het is ook de dag van Sint-Blasius, een dag gewijd aan het herdenken van de heilige Blasius, een christelijke martelaar tijdens de IIIde eeuw.

Maria-Lichtmis heeft diepere oorsprongen in de Keltische traditie, als feest van het licht en van de oogst. In de loop der eeuwen werd het feest opgenomen in de christelijke religie en werd het een dag om de Ontmoeting van de Heer en de Kerk te vieren.

In Belgïe staat Maria-Lichtmis vooral bekend als dag van de pannenkoek. De traditie wilt dat men een pannenkoek bakt terwijl men een muntstuk in de linkerhand houdt, dit om welvaart in huis te brengen. Op die dag worden heel wat pannenkoeken gegeten, met tal van verschillende garnituren of ingrediënten, zoals suiker, Nutella of fruit.

Maria-Lichtmis wordt in vele landen gevierd, elk met zijn eigen tradities en gewoontes, maar allen in eenzelfde geest van feest, herleving en hoop voor het nieuwe jaar.

ken je het verhaal van de pannenkoek ?

Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?