Happy-Oma-Opa.be

Think Pink

‘Wie zorgt voor jouw borsten?’: de nieuwe sensibiliseringscampagne voor de Mammotest

Momenteel gaat minder dan 10 % van alle vrouwen in Brussel en Wallonië in op de uitnodiging van de overheid voor een gratis screeningsmammografie. Dat cijfer ligt ver onder de Europese aanbevelingen. Daarom lanceren wij de campagne ‘Wie zorgt voor jouw borsten?’ in Brussel en Wallonië. Het doel: zoveel mogelijk vrouwen tussen 50 en 69 jaar overtuigen om deel te nemen aan de borstkankerscreening van de overheid.

De Mammotest: een gratis borstscreening

De Mammotest is een gratis tweejaarlijkse screeningsmammografie voor alle Belgische vrouwen tussen 50 en 69 jaar en wordt georganiseerd door de overheid. Woon je in Vlaanderen, dan krijg je een uitnodiging met een voorstel voor een afspraak. Woon je in Brussel of Wallonië, dan krijg je een uitnodigingsbrief om zelf een afspraak te maken in een erkend mammografiecentrum. Elk jaar worden in ons land meer dan 11.000 mensen getroffen door borstkanker. Dankzij de Mammotest kan borstkanker in een vroeg stadium worden opgespoord, nog voor de eerste symptomen. Een vroege opsporing betekent minder zware behandelingen en grotere overlevingskansen. 

Minder dan 1 op de 10 vrouwen laat zich screenen

De lage participatiegraad aan de officiële screeningsprogramma’s in Brussel en Wallonië is al jaren een pijnpunt. Voor 2020 ligt de participatiegraad in Vlaanderen op 52,8 %, in Brussel op 8,1 % en in Wallonië en de Duitstalige Gemeenschap op slechts 4,1 %. Op Europees niveau wordt een participatiegraad van meer dan 75 % aangeraden. Vooral in Brussel en Wallonië zijn de cijfers bedroevend laag. Hoog tijd dus om daar iets aan te doen. 

 

Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?