Happy-Oma-Opa.be

Goede redenen om met uw kleinkinderen te beginnen schaken

Hebt u al schaak gespeeld? Het spel was enorm populair een tiental jaren geleden, maar sukkelde dan wat in een vergeethoek. Maar sinds een aantal maanden is het schaakbord weer in! Paarden, torens, koning en koningin zijn weer hot, zeker bij jongeren. In dit artikel geven we u een aantal goede redenen om met uw kleinkinderen te beginnen schaken.

 

Een televisieserie als aanleiding

 De miniserie “Damesspel” (Jeu de dames” ), uitgekomen in 2020, is een fictieverhaal over de jonge heldin Beth Harmon. Als wees ontdekt ze bij zichzelf een ongelooflijk talent voor schaken en de serie volgt haar queeste om de beste speelster ter wereld te worden. Het verhaal speelt zich af in de jaren 50 en 60 en is een echt succes zowel op esthetisch vlak als op het niveau van het scenario. Bewijs hiervan is het enorm succes van de serie met niet minder dan 62 miljoen views.

Dit succes heeft een belangrijke impact gehad en heeft geleid tot een explosie van de verkoop van schaakspelen, zeker bij jongeren. Zo hebben bepaalde speelgoedmerken zoals Jouets-Clubs de Franse krant “Le Figaro” gemeld dat ze sinds het uitkomen van de serie ze hun verkoop van schaakspelen verdubbeld hadden. U hebt de serie niet gezien? Begin er dan aan en waarom niet, samen met uw kleinkinderen! Hierbij om u te overtuigen een samenvatting!

Schaken, het stimuleert de hersenen

Schaken is een boeiende sport, maar schaken heeft ook talrijke positieve invloeden, speciaal bij jongeren midden in hun groeifase. Wist u bv. dat schaken de groei van de hersenen stimuleert. Immers, het aantal actieve neuronen bij het spelen van een partij schaken is bijzonder talrijk en de influxpassages onderling worden sneller en sneller naarmate men traint en meer partijen speelt.

Dat is niet alles, schaken stimuleert ook simultaan de twee hersenhelften. Verschillende studies tonen het aan, wanneer spelers nadenken over de verschillende mogelijkheden voor hun volgende zetten, werken linker- en rechter hersenhelften samen. En dat is gunstig voor uw kleinkinderen, want het zorgt ervoor dat ze sneller vragen beantwoorden en(of) problemen oplossen.

Maar schaak spelen is ook bijzonder goed voor u! Immers, een recente studie van de wetenschappelijke krant “The New Journal of Medicine” bewijst dat wie regelmatig schaak speelt minder kans heeft op dementie of Alzheimer. Door te spelen met uw kleinkinderen beleeft u niet alleen leuke momenten, maar gunt u zichzelf meer kansen om langer gezond te blijven.

Overtuigd?

In dat geval, smijt u dan! En als u een beetje help nodig hebt om de regels op te frissen, hebben wij iets voor u!

Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?