Happy-Oma-Opa.be

Top 5 favoriet speelgoed van grootouders tijdens hun jeugd

Herinnert u  zich nog al dat speelgoed dat uw jeugd gekleurd hebben? Denkt u hieraan terug met nostalgie wanner u uw kleinkinderen ziet spelen? Hierbij de top 5 van het speelgoed van de jaren 40, 50, 60 of 70 waar u zo gek op was tijdens uw jeugd.

Tipp Kick, voetbal op uw tafel :

Waarschijnlijk meer voor grootvaders dan grootmoeders (hoewel…), dit is een spel waar sommigen onder u uren mee gespeeld hebben! De grootste voetbalmatchen naspelen op de tafel van de eetkamer, niets meer opwindends!

Spelen is super simpel. Een speeltapijt (het voetbalterrein), twee doelkooien, twee mobiele keepers en twee zinken spelers vrij op de mat te (ver)plaatsen. Doel: de spelers verplaatsen en op een knop duwen (op hun hoofd) om te schieten en te proberen een doel te scoren in de goal van de tegenstander. Wat de keepers betreft, zij konden naar links of naar rechts duiken om hun doel te verdedigen. De knopjes bevonden zich op de bovenkant van hun doel. Een duivels doeltreffend spel dat het spelen op een echte kicker benaderde. Komen de herinneringen terug naar boven?

Scoubidou, het spel voor de creatieven :

Hebt u scoubidous gemaakt? Dit destijds heel populair spel heeft zeker en vast indruk gemaakt en nagelaten. Tegenwoordig komt u ze nog af en toe tegen op de speelplaats.

Ter herinnering, scoubidous zijn kleine soepele en gekleurde plastieken draadjes die men op verschillende manieren kan vlechten. Dit om veelhoekige, vierkante, rechte of rastertouwtjes te bekomen. U hebt wat voor ieders smaak! De bekomen creaties kan men gebruiken als sleutelhanger, armbandje of andere vormen zoals triangels, allerhande voorwerpen of zelfs dieren… Alles is mogelijk zolang u maar inspiratie heeft!

Bilboquet, tussen geduld en handigheid :

De naam moet zeker een lichtje doen branden. Misschien ziet u zelfs al de uren terug voorbijkomen dat u hiermee gespeeld hebt. Herinner u, de bilboquet bestaat uit een hamer of vangbekertje (vaak in hout) waaraan met een koordje een balletje is vastgemaakt. Het was een handigheidsspelletje. Bedoeling: met een handbeweging de bal opgooien en opvangen met de vangbeker.

Geen eenvoudig spelletje, maar mits training, geduld en doorzetting kon men er echt heel handig in worden! En vandaag, zou u nog het balletje kunnen opvangen in de beker? 

Time shock, alertheid en koelbloedigheid vereist :

Het snelheidsspel bij uitstek dat duizenden kinderen heeft doen zweten. 50 luttele seconden om op de juiste plek de 26 verschillende vormen te plaatsen die deel uitmaakten van Time Shock. Indien u er niet slaagde alle deeltjes binnen de tijd te plaatsen, sprong alles los en moest u helemaal opnieuw beginnen. Voor de kampioenen was het zelfs mogelijk de timer naar minder seconden aan te passen. Zou u vandaag nog bereid zijn om uw kleinkinderen uit te dagen op Time shock?

Ganzenspel, voor groot en klein :

U hebt dit zeker al gespeeld. En indien niet, is het quasi onmogelijk dat u er nooit iets over gehoord hebt. Bent u de spelregels even kwijt? Het was nochtans super eenvoudig: een bord met 63 vakken in spiraal, minimum 2 spelers om hierop het pion te laten evolueren. 

De regels? Gebaseerd op het toeval. De spelers moeten een dobbelsteen gooien, ze krijgen een cijfer en moeten in functie van dat cijfer hun pion bewegen. De vakken va het ganzenspel zijn meestal geïllustreerd en bevatten specifieke regels. Een aantal delen bonussen uit, andere geven malussen. Wie als eerste het laatste vakje bereikt, wint! Een spel perfect aangepast voor groot en klein. Ideaal om met meerderen een leuke tijd door te brengen!

Al die spelletjes zullen zeker heel wat herinneringen bovenhalen… Welke  zijn voor u de sterkste? Vertel het ons via een berichtje!

Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?