Happy-Oma-Opa.be

4 zaken die u moet weten over de internationale dag van de vrouw

Misschien weet u het, volgende dinsdag 8 maart vieren we de internationale dag van de vrouw. Maar kent u de oorsprong en de reden van deze speciale dag? Om het u in detail uit te leggen, volgen nu 4 belangrijke wetenswaardigheden over deze speciale dag!

De internationale dag van de vrouw, waar dient dit exact voor ?

De jongste jaren hebben de vrouwen hun leefomstandigheden verder en verder zien verbeteren dankzij de vele strijden voor de gelijkheid van de vrouw. Maar daarom is niet alles rozengeur en maneschijn. Vele vrouwen overal in de wereld worden nog geconfronteerd met de beperking van hun rechten, op bepaalde plekken worden hun rechten zelfs terug in vraag gesteld. De internationale dag van de vrouw wil dus de schijnwerpers richten op de fronten waar gevechten worden gevoerd om deze ongelijkheden uit de wereld te helpen.

De dag van de vrouw is ook een kans om een bilan op te maken:

  • Het vieren van de overwinningen tijdens deze strijd
  • Van de gelegenheid gebruik maken om bestaande eisen opnieuw te formuleren
  • Van de gelegenheid gebruik maken om de situatie van de vrouwen nog meer te verbeteren
  • Het moment aangrijpen om zich te mobiliseren voor de rechten van de vrouw en haar deelname in het politieke en economische leven

Wie was de initiatiefnemer en waarom de datum van 8 maart?

Het allereerste initiatief voor een dag speciaal voor de vrouw kwam van de Amerikaanse socialistische partij in 1909. In het jaar daarop laat de Duitse Clara Zetkin in Kopenhagen het principe stemmen van een “Internationale Dag”, echter zonder een vaste datum te kiezen.

De eerste officieel georganiseerde dag van de vrouw vindt plaats op 19 maart 1911 en brengt meer dan één miljoen mensen op de been in Oostenrijk, Duitsland, Denemarken en Zwitserland. Daarna moet men wachten tot het einde van de oorlog voor een nieuwe beweging en evenement. Dat vindt plaats op 8 maart 1917 in Sint-Petersburg.

Deze symbolische datum wordt dan in de jaren 70 opnieuw gekozen door verschillende vrouwenbewegingen en wordt meteen een vast jaarlijkse afspraak om op te komen voor de politieke en sociale rechten van de vrouw.

Uiteindelijk maakt in 1977 de Organisatie van de Verenigde Naties (VN) van deze datum de internationale dag van de vrouw die we nu nog altijd kennen.

Wat is dit jaar het thema?

Elk jaar wordt een specifiek thema gekozen door de Verenigde Naties. Dat thema is elk jaar anders en is steeds de rode draad voor de verschillende concrete acties die zullen gevoerd worden.

Voor 2022 is het thema “Gelijkheid vandaag voor een duurzame toekomst”.

Rapporten van de VN bevestigen het, vrouwen zijn kwetsbaarder dan mannen bij klimaatveranderingen, o.a. omdat zij de meerderheid vormen van de armste bevolkingen.

Het is echter onmiskenbaar is dat vrouwen en meisjes sterke bondgenoten zijn om de immense klimaatproblematiek aan te pakken. Hun deelname aan duurzame acties groeit met de dag en hun doeltreffendheid wordt algemeen erkend.

Deze internationale dag van de vrouw is dus de uitgelezen kans om het woord te geven aan vrouwen en meisjes en samen actie te ondernemen om alle uitdagingen aan te pakken die de klimaatveranderingen met zich meebrengen.

Wat is vandaag de situatie van de vrouw?

De website van de VN werpt met een paar sleutelcijfers een licht op de situatie van de vrouw vandaag. Spijtig genoeg moeten we vaststellen dat we nog ver staan van de doelstellingen.

  • Van de 1,3 miljard mensen die in armoede leven, is 70% vrouw.
  • De voedselproductie in de wereld is voor 50 à 80% het werk van vrouwen, nochtans bezitten ze slechts 10% van de landbouwgronden.
  • 80% van alle klimaatvluchtelingen naar aanleiding van klimaatrampen, zijn vrouwen en meisjes.
  • Klimaatveranderingen veroorzaakt heel wat gendergebonden geweld en verhoogt de kwetsbaarheid en de uitbuiting van vrouwen en meisjes.

 

Te doen

Recept pannenkoek

Ingrediënten : 250g bloem 4 eieren 50 cl melk 2 soeplepels suiker 1 snuifje zout 2 soeplepels olie Bereiding: In een kom, meng bloem, eieren,

Read More »
Non classé

Recept pannenkoekgebak

Ingrediënten 8 tot 10 pannenkoeken 2 koppen verse room 1 kop suiker 4 eieren 1 zakje vanillesuiker 1 soeplepel bloem 1 snuifje zout 1 kop

Read More »
Te doen

Geschiedenis van de pannenkoek

De pannenkoek is een traditioneel Frans gerecht dat zijn oorsprong heeft in de Middeleeuwen. We nemen aan dat het gerecht uitgevonden werd door de Galliërs

Read More »
Gezondheid

Think Pink

‘Wie zorgt voor jouw borsten?’: de nieuwe sensibiliseringscampagne voor de Mammotest Momenteel gaat minder dan 10 % van alle vrouwen in Brussel en Wallonië in

Read More »
Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?