Zelfgemaakte modelleerpasta

 Geen gesofisticeerd materiaal nodig voor uw kleinkinderen om bij u thuis volop plezier te beleven. Hierbij en paar gemakkelijke en vooral veilige ideeën voor uw kleine rakkers!

 

Modelleerpasta:

Niet toxisch recept (voorkom echter zorgvuldig het inslikken):

Giet in een kom:

 • 1 tas bloem
 • 1 tas water
 • ½ tas zout
 • ½ tas maïszetmeel
 • 2 soeplepels olie (gebruik geen arachideolie want potentieel aanleiding tot allergie)
 1. Vermeng alles.
 2. In een pan gieten en al roerend een aantal minuten laten koken tot de pasta van de pan loskomt.
 3. Kleur uw pasta naar keuze met voedingskleurstoffen, kruiden (type kurkuma of kaneel) of groentesap (wortelen, bieten).
 4. Koel bewaren in een gesloten recipiënt. Bewaartijd: 10 dagen. 

Zoutpasta:

Deze pasta geeft uw kleinkind de mogelijkheid vormen te modelleren en daarna te bewaren door ze te laten drogen. Voordelig en niet toxisch.

Ingrediënten:

 • 1 glas fijn zout
 • 1 glas lauw water
 • 2 glazen bloem
 • voedingskleurstoffen: geel, groen, rood, blauw

Bereiding:

 1. Vermeng de droge ingrediënten voor de zoutpasta.
 2. Het water er in een keer bij gieten, de pasta goed kneden met de handen. De pasta moet soepel zijn, maar mag niet aan de handen kleven. Indien u een vloeibaar kleurmiddel gebruikt, eerst in het water gieten vooraleer met de bloem en het zout te vermengen

Modelleren:

Uw kleinkind kan nu naar hartenlust modelleren. Indien u zijn/haar kunstwerk wenst te bewaren, kan u het eerst laten drogen en daarna bakken in de oven (tussen 75° en 100°, van één tot twee uur in functie van de dikte van het te dogen model, hou het bakken wel in de gaten). Als uw oogappel zijn/haar kunstwerkje niet wenst te behouden, kan de pasta nog een week bewaard worden door hem in een propere handdoek te rollen en in een plastic zakje in de koelkast te bewaren.

 

Versiering van het model:

Alle soorten voorwerpen kunnen gebruikt worden om de zoutpasta te versieren. In functie van het gekozen voorwerp, moet u ze plaatsen voor het bakken of lijmen erna.

 

Bron: tête à modeler

Het leven van grootouders

Sleutels om ruzie tussen uw kleinkinderen op te lossen

U hebt het zeker meegemaakt als ouders, conflicten tussen broers en zussen zijn soms moeilijk op te lossen. Vandaag wordt u er als grootouder terug mee geconfronteerd met uw kleinkinderen. Hoe kan u best rust brengen wanneer zij ruzie beginnen te maken? Hierbij enkele hints om hiermee om te gaan.

Read More »
Non classé

In de Tuin in Juni: Wat Planten, Zaaien en Doen in Juni?

Als scharnier tussen het einde van de lente en het begin van de zomer, is juni de maand van de hoop. Het zonnetje is nu vaak op de afspraak en we krijgen onze eerste zomerkleurtjes. Maar we zijn er nog niet, het is nog geen vakantie, zeker niet voor uw tuiniershart dat in de komende maand zeker sneller zal kloppen

Read More »
Te doen

Goede redenen om met uw kleinkinderen te beginnen schaken

Hebt u al schaak gespeeld? Het spel was enorm populair een tiental jaren geleden, maar sukkelde dan wat in een vergeethoek. Maar sinds een aantal maanden is het schaakbord weer in! Paarden, torens, koning en koningin zijn weer hot, zeker bij jongeren. In dit artikel geven we u een aantal goede redenen om met uw kleinkinderen te beginnen schaken.

Read More »
Te doen

5 restaurants waar uw kleinkinderen koning zullen zijn !

U weet het maar al te goed, op restaurant gaan met uw kleinkinderen is een heel avontuur. Rustig blijven zitten wachter op een gerecht is niet zomaar aan hen besteed. En eenmaal het bord op tafel, moeten ze het nog lekker vinden! Gelukkig zijn er in België restaurants die alles doen om hen (en u) gelukkig te maken. Hier zijn er een paar!

Read More »
Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?