Happy-Oma-Opa.be

Bij elk leeftijd past een muziekinstrument: maak de beste keuze voor uw kleinkinderen

Het is voor niemand een geheim, muziek speelt een belangrijke rol bij de mentale ontwikkeling van kinderen. Wanneer zij een instrument bespelen, kunnen ze op spectaculaire wijze hun motorisch en intellectueel vermogen ontwikkelen. Maar niet alle instrumenten passen zomaar bij elke leeftijd.

De piano

Aanleren ideaal vanaf 4 of 5 jaar

Waarschijnlijk het meest populaire instrument bij ouders van jonge kinderen die hun telgen graag muziek willen leren spelen. Vandaag is de piano polymorf: het kan op de “oude wijze” met soms een zeer brute sonoriteit of integendeel op een heel moderne manier met een variatie aan vooropgenomen klanken. Het voordeel van de piano is dat u meteen klank hebt en dat men snel zijn eerste liedjes kan spelen. Ander positief punt: de volwassene kan het kind begeleiden door de toetsen aan de zijkanten van het kind te gebruiken, hiermee wordt alles zoveel speelser. Negatief kantje: een kwaliteitspiano is duur en neemt plaats in.

De viool

Aanleren ideaal vanaf 4 of 5 jaar

Complex en moeilijk te beheersen instrument, de viool lijkt niet gemaakt te zijn voor kinderen. Maar wanneer we naar ervaren vioolspelers luisteren, beseft men snel dat de grote meerderheid onder hen vroeg gestart is, zelfs heel vroeg!

Het is inderdaad op 4 of 5 jaar dat de hersenen de grootste capaciteit hebben om snel de techniek voor dit instrument aan te leren en te assimileren. Als uw kleinkind de smaak te pakken heeft en ook discipline kan tonen, dan zal hij/zij snel kunnen evolueren en melodieën spelen waar iedereen van onder de indruk zal zijn. Maar als uw kleinkind weinig interesse toont of zelfs afkerig lijkt, is het beter voor een ander instrument te kiezen.

 

Het slagwerk

Aanleren ideaal vanaf 7 jaar

Slagwerk is heel populair bij kinderen. Al heel jong vinden ze het leuk om met klinkende voorwerpen op een oppervlakte te tikken en geluid te maken. Slagwerk is het vervolg van deze eerste creatieve gebaren met de mogelijkheid er een uitgewerkte muzikale constructie in te verwerken en duivelse ritmes te spelen.

Voor kinderen is het geen gemakkelijk instrument om aan te leren, want zij moeten het voeten- en het handenwerk kunnen loskoppelen van elkaar. Maar eenmaal zij die techniek beheersen, kunnen ze een gevorderde ritmebeheersing ontwikkelen met een instrument waarmee ze zich volledig kunnen uitleven.

 

De gitaar

Aanleren ideaal vanaf 7 jaar

Het topinstrument bij jongeren. De gitaar is een polyvalent en polymorf instrument. Er bestaan inderdaad gitaren in tal van maten en uit verschillende materialen. U hebt verder twee soorten gitaren: akoestische en elektrische. De gitaar biedt een uitgebreide klankenpalet en is daarbij een mooi object op zichzelf.

De gitaar is relatief gemakkelijk vast te nemen, waarmee het een interessant instrument is voor kinderen. Let wel, het zal werk en doorzettingsvermogen vragen om reëel progressie te maken en volledige melodieën te spelen. Voor wie wat meer verlegen is, bestaat de basgitaar, ideaal als begeleidingsinstrument. Haar diepe klank en lage noten zullen in een groep de andere gitaren ondersteunen.

 

Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?