Happy-Oma-Opa.be

Uw kleinkinderen beschermen op de sociale netwerken, enkele praktische tips goed om weten

Uw kleinkinderen worden groot en beetje bij beetje ziet u hoe zij meer en meer interesse tonen voor digitale dragers zoals smartphones, tabletten en andere computers. Ook al lijken zij zich gemakkelijk te voelen bij deze technologieën, u mag niet vergeten dat zij nog veel te leren hebben, zeker wat de gevaren betreft om online en op de sociale netwerken te surfen. Hierbij een paar raadgevingen om hen te helpen niet in een val gelokt te worden. 

In termen van communicatie en informatie

Praat hierover regelmatig met hen

Dit is de eerste en de belangrijkste regel. Maak er zeker geen taboe van. U moet zoveel mogelijk met uw kleinkinderen kunnen uitwisselen wat ze doen. U moet interesse tonen en zo goed mogelijk proberen te begrijpen wat hun activiteiten online inhoudt. Hoe meer u weet, hoe beter u in staat zal zijn om hen te beschermen en te helpen.

Leer hen wantrouwen te hebben

Sociale netwerken kunnen een ongelooflijke uitwisselingsplatform zijn, maar zij houden ook vele gevaren in. Onbekenden kunnen bv. proberen contact te maken met uw kleinkinderen door zich anders voor te doen dan wie zij in de realiteit zijn. U moet ze dus aanleren om nooit contact te aanvaarden met onbekenden of zelfs met bekenden waarvan de contactpogingen verdacht lijken.

Waarschuw hen ook voor externe applicaties zoals vragenlijsten, geschenken en wedstrijden. Heel wat van die applicaties zijn valkuilen om data te bekomen zoals bankgegevens of lokalisatie.

Leer hen na te denken over wat ze publiceren

Wat iemand op sociale netwerken post, kan zich vlug tegen hem/haar keren. Of het nu persoonlijke foto’s zijn, scherpe opinies of meer dagdagelijkse zaken zoals vakantiekiekjes, alles kan door personen met slechte bedoelingen gebruikt worden om schade aan te richten of van een situatie te profiteren. Vooraleer iets te schrijven of te posten op sociale netwerken, is het heel belangrijk na te denken over de mogelijke consequenties. En dat moeten uw kleinkinderen goed gaan beseffen!

In praktische termen

 Help uw kleinkinderen toegang te hebben tot sociale netwerken

Tegenwoordig bieden sociale netwerken beveiligingsmaatregelen aan die – weliswaar nog niet perfect – al een belangrijke bescherming bieden voor de gecreëerde profielen. Dat geldt zeker voor uw kleinkinderen als ze nog minderjarig zijn! In dit geval worden bijkomende beveiligingsmaatregelen geactiveerd. Wees indien het nog kan aanwezig bij het aanmaken van hun account en begeleid hen! Daarmee bent u zeker dat alles correct verloopt en dat alles optimaal is ingesteld om zoveel mogelijk gevaren uit te schakelen.

Verzeker u van een volledige toegang tot hun profiel

Hebben uw kleinkinderen reeds toegang tot de sociale netwerken, bv. omdat ze reeds een account gemaakt hebben samen met hun ouders, vraag dan aan deze laatsten de toegangscodes. Zo kan u ook toegang tot hun profiel krijgen, een oogje in het zeil houden en eventueel ingrijpen bij verdachte handelingen binnen hun digitale omgeving.

Bepaal een vaste plek waar uw kleinkinderen toegang hebben tot het internet

Een andere manier om hun digitale activiteit in het oog te houden is om hen te vragen op het internet te surfen van op een vaste en zichtbare plaats. Zo is een computer in de woonkamer ideaal, het zal hen ontmoedigen om verboden sites of applicaties te bezoeken/gebruiken.

Gebruik software voor ouderlijk toezicht

Er bestaat tal van software voor ouderlijk toezicht die de veiligheid verhogen en u toelaten de activiteiten van uw kleinkinderen op internet te volgen. Een voorbeeld is Norton Family, gemakkelijk te gebruiken en te configureren. Maar er is nog veel andere software, hierbij een voorbeeldlijst (niet volledig).

Te doen

Recept pannenkoek

Ingrediënten : 250g bloem 4 eieren 50 cl melk 2 soeplepels suiker 1 snuifje zout 2 soeplepels olie Bereiding: In een kom, meng bloem, eieren,

Lezen »
Non classé

Recept pannenkoekgebak

Ingrediënten 8 tot 10 pannenkoeken 2 koppen verse room 1 kop suiker 4 eieren 1 zakje vanillesuiker 1 soeplepel bloem 1 snuifje zout 1 kop

Lezen »
Gezondheid

Think Pink

‘Wie zorgt voor jouw borsten?’: de nieuwe sensibiliseringscampagne voor de Mammotest Momenteel gaat minder dan 10 % van alle vrouwen in Brussel en Wallonië in

Lezen »
Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?