Happy-Oma-Opa.be

kleinkinderen : onze receptentips om hen gek te maken op groenten

Naar aanleiding van de nationale groentendag, fluisteren wij u een aantal tips in om uw kleinkinderen gek te maken op groenten. Want lekker klaargemaakt, veroveren groenten meteen de smaakpapillen van zowel de kleinsten als de grootsten onder ons. Hierbij een paar easy recepten om variatie te brengen in de voeding van uw kleinkinderen wanneer ze komen middag- of avondeten, en dat zonder dat ze vieze grimassen hoeven te trekken!
 

Kleine wortelsoufflé:

Individuele soufflés op basis van wortelen, eieren, verse room en kaas. Ideaal bij vis, wit vlees of als voorgerecht!

  • 4 wortelen
  • 20 cl dikke verse room
  • 2 eieren
  • 30 g geraspte Emmentaler
  • 15 g peterselie
  • Peper
  • Zout
  1. Verwarm de oven op 180°C
  2. Schil, was en rasp de wortelen fijn. Verdelen in ovenschaaltjes.
  3. In een slakom, de eieren loskloppen samen met de verse room. Voeg toe Emmentaler, peterselie, peper en zout. Goed mengen.
  4. Giet deze bereiding op de geraspte wortelen. 20 minuten in de oven bakken op 180°C. Uit de oven nemen en onmiddellijk opdienen. Smakelijk!

Rundsgratin met broccoli:

Een volledig gerecht, gezond en voordelig.

  • 600 g broccoli
  • 500 g rundsgehakt
  • 60 g verse kaas
  • 30 g geraspte Emmentaler
  • 50 g tomatencoulis
  • 15 g boter
  • 40g sjalotten (2 stuks)
  1. Was en droogbroccoli, maak de roosjes los. Kook 15 minuten lang in een groot volume gezouten water.
  2. Voorverwarm de oven op 200°C.
  3. Laat ondertussen de boter smelten in een pan en bak even de fijngesneden sjalotjes aan. Laat 2 minuten bakken en voeg dan het rundsgehakt toe. Laat 5 minuten op het vuur en roer regelmatig door. Haal van het vuur, voeg tomatencoulis toe, zout, peper toe en meng het geheel.
  4. Laat de broccoli uitlekken, daarna mixen met de verse kaas, kruiden.
  5. In een gratinschotel, het vlees plaatsen en overgieten met de broccolipuree. Bestrooien met geraspte Emmentaler en 10 minuutjes laten gratineren.

Aubergines gevuld met rundsvlees, tomaat en mozzarella:

Combineer uw favoriete smaken

  • 900 g aubergines of 4 stuks
  • 390 g tomaten of 3 stuks
  • 300 g rundsgehakt
  • 125 g mozzarella
  • 100 g ajuin zijn de 1 stuk
  • 30 g olijfolie
  • 20 g look of 1 teentje
  • 1 g zout
  • 1 g peper
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Spoel de aubergines, snij ze dan in twee lange stukken. Plaats de twee stukken in een schotel. Besprenkel met olijfolie. Ongeveer 20 minuten in de oven laten bakken.
  2. De tomaten spoelen, ontpitten, en in stukjes snijden. De look schillen en heel fijn hakken. In een pan met olie, de look en de ajuin kort aanbakken. Voeg dan het rundsgehakt toe. Kruiden met peper en zout. Laat 5 minuten bakken. Voeg de tomatenstukjes toe en laat 10 minuten verder sudderen. Basilicum fijn snijden en toevoegen wanneer de pan van het vuur is.
  3. Voorzichtig het vlees van de aubergines losmaken. In een kom de bereiding met het rundsgehakt vermengen met het auberginevlees. Hiermee de aubergines vullen.
  4. De mozzarella in schijfjes snijden. De schijfjes bovenop de gevulde aubergines verdelen. 30 minuten in de oven laten bakken. Warm opdienen.

Rösti van knolselder en aardappelen:

Deze stevige koeken, afkomstig uit Zwitserland, zullen groot en klein doen watertanden!

  • 800 g knolselder
  • 300 g aardappelen
  • 50 g boter
  • 30 g olijfolie
  1. Schil de aardappelen en snij ze in twee. Schil de knolselder en snij hem in 4. Leg de aardappelen en de knolselder in een grote pan met koud water. Breng aan de kook, onmiddellijk van het vuur halen, deksel op de pan zetten en 10 minuten laten rusten. De groenten laten uitlekken en afkoelen.
  2. Rasp de aardappelen en de knolselder in een slakom. Voeg een koffielepel peper en zout toe, mengen.
  3. De helft van de boter met een soeplepel olijfolie laten smelten in een anti-aanbakpan. Verspreid de geraspte groenten in de pan en druk aan om een grote koek (rösti) te bekomen. 5 minuten op hoog vuur laten bakken. Giet nu een soeplepel olie rond de rösti. Het vuur lager zetten en 10 minuten op matig vuur verder bakken, schud regelmatig de pan om te vermijden dat de rösti zou aanplakken.
  4. Keer de rösti om op een groot bord. Resterende boter en olijfolie laten smelten in de pan en de rösti op de andere zijde verder bakken gedurende 10 minuten. Heel warm opdienen.

Recept browniechocolade zoete aardappel :

Maar, waar komen we nu mee af…? Nee, we zijn niet gek, maar wel inventief! Indien uw kleinkinderen gek zijn op eenvoudige smeuïge gebakjes met veel chocolade, dan moet u dit recept snel ‘ns uitproberen. Laat hen ook raden of proeven welke groente zich  in deze brownie heeft verstopt!

  • 200 g puree van zoete aardappelen
  • 100 g bakchocolade
  • 150 g pindakaas of amandel- of cashewboter
  • 120 g suiker
  • 30 g bloem
  • 30 g ongesuikerd cacaopoeder
  • Vanille-extract
  • 1 handvol gerilde nootjes
  • 1 koffielepel voedingsbicarbonaat of chemische gist
  • 1 snuifje fleur de sel
  1. Laat een grote zoete aardappel van 45 min. tot 1 uur in de oven bakken op 180°C, verwijder dan de schil, weeg 200 g aardappelvlees en mix met de vanille-extract.
  2. Voeg in de mix de pindakaas en de voorgesmolten chocolade (bv. 2 keer 1 minuut in de microgolfoven laten smelten).
  3. Vermeng in een andere kom alle droge ingrediënten: bloem, suiker, cacao, bicarbonaat, fleur de sel. Voeg al deze ingrediënten bij het vorige mengsel, meng goed met een spatel.
  4. Voeg naar wens een handvol geplette gegrilde nootjes en hagelslag toe, giet het geheel in een ingevette cake bakvorm of vierkante bakvorm en plaats gedurende 20 minuten in een oven op 180°C
  5. Laten afkoelen indien u een smeuïge versie wenst, even in de koelkast plaatsen indien u een meer compacte textuur verkiest.
Te doen

Recept pannenkoek

Ingrediënten : 250g bloem 4 eieren 50 cl melk 2 soeplepels suiker 1 snuifje zout 2 soeplepels olie Bereiding: In een kom, meng bloem, eieren,

Read More »
Non classé

Recept pannenkoekgebak

Ingrediënten 8 tot 10 pannenkoeken 2 koppen verse room 1 kop suiker 4 eieren 1 zakje vanillesuiker 1 soeplepel bloem 1 snuifje zout 1 kop

Read More »
Te doen

Geschiedenis van de pannenkoek

De pannenkoek is een traditioneel Frans gerecht dat zijn oorsprong heeft in de Middeleeuwen. We nemen aan dat het gerecht uitgevonden werd door de Galliërs

Read More »
Gezondheid

Think Pink

‘Wie zorgt voor jouw borsten?’: de nieuwe sensibiliseringscampagne voor de Mammotest Momenteel gaat minder dan 10 % van alle vrouwen in Brussel en Wallonië in

Read More »
Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?