Happy-Oma-Opa.be

Kanker bij senioren : wanneer en hoe opsporen?

Deze vraag komt bij ons allen op eens de vijftig jaar voorbij. Moet ik mij vaker laten testen op kanker? En indien ja, voor welk type kanker moet ik het doen? Het is inderdaad niet altijd even gemakkelijk om hier een duidelijk antwoord op te krijgen. Hierbij een aantal kostbare raadgevingen om op te volgen.

Zich regelmatig laten “screenen” :

Dit is het belangrijkste om te onthouden. Screening, of vroegtijdige opsporing, betekent attent zijn voor elk lichamelijke afwijking of symptoom dat u zou kunnen voelen of waarnemen. Dat betekent uiteraard niet dat u paranoïde moet worden, maar wel waakzaam en actie ondernemen wanneer u een “alarmsignaal” ontdekt dat langer duurt dan normaal. Hiermee doelen we bijvoorbeeld op een langdurige heesheid of hoest, problemen bij het urineren, abnormaal bloedverlies of nog spontane hematomen. [Volledige lijst alarmsignalen hier beschikbaar). Indien u een van deze alarmsignalen herkent, neem dan onmiddellijk contact op met uw huisarts.

Georganiseerde opsporingen : 

Bepaalde types kanker, zoals borstkanker, dikke darmkanker of nog baarmoederhalskanker komen duidelijk vaker voor met de leeftijd. Voor deze kankers organiseert en subsidieert de overheid regelmatig opsporingscampagnes.  Deze campagnes hebben al meer dan duidelijk hun nut bewezen bij het preventief opsporen van deze kankers. Doelgroepen en methodes verschillen in functie van de aandoening:

Borstkanker:

Een regelmatige opsporing wordt sterk aanbevolen aan alle vrouwen boven de 50. Dit, wat ook hun risicofactor moge zijn.

Dikke darmkanker :

Een regelmatige opsporing wordt sterk aanbevolen aan alle vrouwen en mannen vanaf 50 jaar. Deze kanker wordt vanaf 50 jaar in 95% van de gevallen gediagnosticeerd. Een vroegtijdige opsporing verhoogt sterk de kansen op genezing.

Baarmoederhalskanker :

Deze opsporing is zeker ook nuttig voor jongeren vrouwen, maar wordt ook sterk aanbevolen voor alle vrouwen vanaf 50 jaar. De test gebeurt door een uitstrijkje,  vaak helemaal pijnloos.

Individuele opsporingen :

Sommige personen vertonen een verhoogd risico om bepaalde types kanker te ontwikkelen. Dit kan zijn op het niveau van de huid met een melanoom, darmkanker, prostaatkanker of nog borstkanker. Om te weten of u meer risico loopt, moet u bijvoorbeeld waakzaam blijven voor eventuele kankers bij uw ouders, broers of zussen. Aarzel vooral niet om hierover met uw huisarts te spreken en samen te beslissen of u individueel in aanmerking komt voor de opsporing van een bepaald soort kanker.

Te kennen info en valse informatie om snel te vergeten :

U moet onthouden dat hoe vroeger een kanker opgespoord wordt, hoe hoger de kansen op genezing zijn.  Volgens de gezondheidsdienst van Engeland (De National Health Service), hebben kankerpatiënten tot 18 keer meer kans om te genezen als de kanker in een vroeg stadium wordt opgespoord.

En, vergeet snel de wijd verspreide gedachte dat kanker trager evolueert bij oudere personen. Geen enkele ernstige wetenschappelijke studie staaft die stelling. Integendeel zelfs, dit zou tot meer schade kunne leiden. Want, bij een gelijke dynamiek, zal een minder sterk lichaam logischerwijze ook minder lang weerstand bieden.

Te doen

Recept pannenkoek

Ingrediënten : 250g bloem 4 eieren 50 cl melk 2 soeplepels suiker 1 snuifje zout 2 soeplepels olie Bereiding: In een kom, meng bloem, eieren,

Read More »
Non classé

Recept pannenkoekgebak

Ingrediënten 8 tot 10 pannenkoeken 2 koppen verse room 1 kop suiker 4 eieren 1 zakje vanillesuiker 1 soeplepel bloem 1 snuifje zout 1 kop

Read More »
Te doen

Geschiedenis van de pannenkoek

De pannenkoek is een traditioneel Frans gerecht dat zijn oorsprong heeft in de Middeleeuwen. We nemen aan dat het gerecht uitgevonden werd door de Galliërs

Read More »
Gezondheid

Think Pink

‘Wie zorgt voor jouw borsten?’: de nieuwe sensibiliseringscampagne voor de Mammotest Momenteel gaat minder dan 10 % van alle vrouwen in Brussel en Wallonië in

Read More »
Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?