Happy-Oma-Opa.be

Maria-Lichtmis: onze originele tips voor pannenkoekenrecepten

Crêpe Suzette of met chocolade, welke garnituur u ook kiest, u hebt lekkere pannenkoekendeeg nodig om Maria-Lichtmis te vieren zoals het hoort! Traditioneel, zonder melk, zonder gluten, gezouten of zelfs met boekweit, ontdek onze selectie pannenkoekendeeg en onze tips om een perfect deeg te bekomen!

 

Klassieke pannenkoekenrecepten:

 

  • 250 g bloem
  • ½ liter melk
  • 3 eieren
  • 60 g geklaarde boter
  • 70 g poedersuiker
  • Rum (naar voorkeur)

Voor een deeg zonder klonters, maak een koepeltje met bloem, zout en suiker. Giet in het midden het ei en ¼ van de melk. Vermeng eerst deze ingrediënten zonder aan de bloem te raken. Vermeng nu beetje bij beetje met de bloem. Giet er de rest van de melk voorzichtig bij, steeds blijven roeren.

Voor een fluïde en romige deeg, laat het 30 minuten rusten in de koelkast. Dit geeft het zetmeel in het deeg de tijd om te rijzen en zacht te worden.

Voor een fijn en mooi gelijkmatige pannenkoek, kantel de voorverwarmde pan naar alle kanten om het deeg mooi te verdelen. Zet de pan terug op het vuur. Wanneer het deeg mat wordt, de randen losmaken met een spateltje, omdraaien en nog 1 minuut verder laten bakken.

Voor een vlotte bakbeurt, gebruik een anti aanbakpan. Dankzij de boter in het deeg hoeft u er geen meer te gebruiken voor de pan.

Voor goudbruine pannenkoeken, de anti aanbakpan lichtjes invetten (geklaarde boter, olie of reuzel).

 

Pannenkoekenrecept zonder eieren en zonder lactose:

 Een recept om te testen indien u of uw kleinkinderen allergisch zijn voor eieren of lactose. Dit recept heeft als basis kokosmelk en chiazaad als vervanging voor de eieren. Hiermee bakt u lekker geparfumeerde en heel zachte pannenkoeken.

  •  400 ml kokosmelk
  • 200 ml water
  • 170 g tarwebloem
  • 10 g chiazaad
  • 50 g kokosolie
  • 30 g blond suiker of kokos
  • 1 snuifje zout
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 15 g geraspte kokosnoot
  1. Plet of mix het chiazaad, daarna in het water laten rusten. Laat een uur weken, af en toe roeren.
  2. Op een zacht vuur de kokosmelk opwarmen, voeg de gesmolten olie toe, de suiker, de vanille, het zout en de geraspte kokos.
  3. Voeg daarna het chiazaad met het water toe, daarna de bloem en mix het geheel (1 minuut blenderen is prima).
  4. Laat 15 minuten rusten en bak dan uw pannenkoeken in een zeer warme pan ingevet met een beetje kokosolie.

Vegan pannenkoekendeeg zonder gluten:

 Dit is het perfecte recept om op uw koelkast vast te pinnen als uw kleinkinderen moeilijk gluten verteren. Deze pannenkoeken kunnen echt niet mislukken en zullen ideaal zijn voor een smakelijk en licht ontbijt of vieruurtje.

  • 200 g rijstbloem of boekweit
  • 200 gr maïszetmeel
  • 2 koffielepels suiker
  • 2 soeplepels olijf- of arachideolie
  • 20 cl amandelcrème (of rijstcrème)
  • 15 cl sojamelk
  • 25 cl water
  • enkele snuifjes zout
  1. Giet in een kom de rijstbloem en meng met zetmeel, zout en suiker. Gebruik hiervoor een klopper. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en giet hierin de amandelcrème en -olie, meng met de klopper terwijl u zachtjes de sojamelk toevoegt. Voeg hierna het water toe en klop tot alle klonters opgelost zijn. Laat het deeg 1 uur rusten.
  2. Verwarm op sterk vuur een ingevette pannenkoekenpan. Wanneer de pan goed warm is,  een pollepel deeg in de pan gieten. Houd de pan schuin en maak cirkels om het deeg gelijkmatig over de hele oppervlakte te verdelen. Elke kant ongeveer 2 à 3 minuten laten  bakken. Suiker toevoegen of parfumeren naar eigen smaak!

Koekendeeg met boekweit :

Bij de huispannenkoeken hebt u 2 teams: zoete pannenkoeken en zoutkoeken. Deze laatste maakt u klaar met boekweitbloem (ook het donker meel genoemd) en hebben het voordeel glutenvrij te zijn. Ontdek ons recept ‘koekendeeg met boekweit’!

  • 250 gr donker tarwebloem (boekweit)
  • 1 koffielepel grofkorrelig zeezout
  • ½ liter water
  • 1 ei
  • 2 soeplepels gesmolten reuzel
  1. In een slakom de bloem in fonteinvorm verdelen. Breek in het midden van de fontein het ei, voeg het zout toe en meng beetje bij beetje met het water om een smeuïge deeg te bekomen.
  2. Klop daarna het deeg met de handklopper of met een mixer tot een homogeen geheel.
  3. Laat minstens 2 uur rusten.
  4. Net voor gebruik het deeg een laatste keer opkloppen en wat gesmolten reuzel toevoegen om een vlotte verdeling in de pan te bekomen.
  5. In een hete en goed ingevette pan het deeg mooi cirkelvormig verdelen. De randen van het deeg met een mespunt losmaken zodra ze wat kleur krijgen, omdraaien om het bakken te beëindigen.

Deeg voor zoutpannenkoeken :

 Een heerlijke pannenkoekendeeg snel en makkelijk klaar te maken en een perfecte basis voor al uw zoutpannenkoeken! U kan ze afwerken met ham, kaas, champignons en eieren tot een volledige maaltijd.

  • 250 g bloem
  • 50 cl melk
  • 3 eieren
  • 50 g geklaarde boter
  • 1 koffielepel fijn zout
  1. Giet bloem en zout in een slakom, maak in het midden een kuiltje. Breek de eieren in een kom en klop snel los met een derde van de melk. Voorzichtig mengen met de bloem, voortdurend roeren om een mooi en gladde deeg te bekomen. Gebruik hiervoor een spatel en breng beetje bij beetje de bloem van de kant van de slakom naar het midden.
  2. Blijf roeren en voeg de rest van de melk toe, tot u een gladde en klontervrije deeg bekomt. Voeg snel kloppend de geklaarde boter toe. Laat 2 uur op kamertemperatuur rusten.
  3. Op sterk vuur in een beboterde pan bakken, 1 minuut aan elke kant.
Te doen

Goede redenen om met uw kleinkinderen te beginnen schaken

Hebt u al schaak gespeeld? Het spel was enorm populair een tiental jaren geleden, maar sukkelde dan wat in een vergeethoek. Maar sinds een aantal maanden is het schaakbord weer in! Paarden, torens, koning en koningin zijn weer hot, zeker bij jongeren. In dit artikel geven we u een aantal goede redenen om met uw kleinkinderen te beginnen schaken.

Read More »
Te doen

5 restaurants waar uw kleinkinderen koning zullen zijn !

U weet het maar al te goed, op restaurant gaan met uw kleinkinderen is een heel avontuur. Rustig blijven zitten wachter op een gerecht is niet zomaar aan hen besteed. En eenmaal het bord op tafel, moeten ze het nog lekker vinden! Gelukkig zijn er in België restaurants die alles doen om hen (en u) gelukkig te maken. Hier zijn er een paar!

Read More »
Non classé

Recept : Dameskusjes

Dameskusjes, het Italiaanse “baci di dame”, het perfecte vieruurtje voor uw kleinkinderen! U vindt hier het gemakkelijkste recept om ze bij u thuis te bakken.

Read More »
Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?