10 keer goede raad om fantastische grootouders te zijn

Of het nu samen met uw kinderen of kleinkinderen is, uw rol als grootvader of grootmoeder zal enorm belangrijk zijn. Maar met alle situaties die u zal tegenkomen, zal die rol ook heel wat aanpassingsvermogen van u vragen. Hierbij 10 keer raad om u daarbij te helpen.

Leer geduldig te zijn

Met uw eigen kinderen in de eerste plaats. Ouder zijn, is voor hen een nieuwe rol. En zelfs na een aantal jaren, kan het zijn dat zij uw kleinkinderen op een andere manier opvoeden dan hoe u het zelf zou doen. Wees dus begripvol en geduldig. Zij zullen misschien fouten maken, maar het zal niet helpen om daarbij uw geduld te verliezen. Ook uw kleinkinderen zullen uw geduld op de proef stellen. Als  baby of later als ze wat groter worden en kattenkwaad uithalen… u zal regelmatig uw kalmte moeten kunnen bewaren. Maar vergeet niet, de kunst van grootouder te zijn, is ‘zen’ te kunnen blijven in (bijna) elke omstandigheid.

Creëer en behoud een rustig leefklimaat

Volgens dezelfde gedachte is het belangrijk dat u ‘de kerk in het midden houdt’. In alle families komen er spanningen en moeilijkheden voor. Neem wat afstand en probeer zoveel mogelijk de zaken te temperen. Niets beter voor uw kleinkinderen dan een rustig leefklimaat. Maar, mocht het toch niet mogelijk zijn, blijf zoveel mogelijk zelf weg uit het gewoel.

Wees beschikbaar

Niets meer rock n’ rol dan papa of mama te worden. Zelfs na een aantal jaren kan voor uw kinderen het beheer van de planning en onvoorziene omstandigheden heel moeilijk zijn. Als ze weten dat ze op u kunnen rekenen om op hun kinderen te passen in geval van nood of wanneer ze het echt te druk hebben, dan maakt dat hun leven heel wat simpeler. Ze zullen u eeuwig dankbaar zijn.

 Stel uw hulp voor

Beschikbaar zijn voor uw kinderen, dat is goed, zelf uw hulp aanbieden, dat is nog veel beter! Aarzel dus niet om proactief te zijn. Als u aanvoelt dat uw kinderen in een stressperiode zitten of als uw kleinkinderen zelf aandringen om bij u te kunnen komen, wacht dan niet en neem zelf het initiatief in handen!

 Wees creatief

Steeds met dezelfde gedachte in het achterhoofd, toon inzicht en wees creatief. Als u merkt dat uw kinderen iets tekort komen – een voorwerp, een gereedschap of zelf een meubel die hen het leven zoveel makkelijker zou maken – aarzel dan niet en neem zelf het initiatief! Als u aanvoelt dat een degelijk initiatief toch enigszins sceptisch wordt onthaald, praat er dan eerst samen over vooraleer u iets koopt, leg goed uit hoe uw idee hen zou kunnen helpen in hun dagelijks leven.

 Hou tijd voor uzelf over

Alle raad die we hier geven kunt u opvolgen, maar vergeet uzelf zeker niet! Uitgeputte grootouders zullen niet echt veel kunnen helpen. Meer nog, het kan voor bijkomende spanningen zorgen. Vergeet vooral niet dat het belangrijk is om tijd voor uzelf te nemen en zaken te doen die u zelf graag doet. Gelukkige grootouders zijn de beste van allen!

 Laat uw kleinkinderen smullen

Bij Oma en Opa is het altijd beter dan thuis! Dat zal u snel merken wanneer uw kleinkinderen bij u thuis zijn! Profiteer ervan om hen lekker en gezond te laten eten met verschillende recepten waarmee ze zullen leren genieten van lekker eten!

 Plan activiteiten voor hen

Op voorhand weten wat u met uw kleinkinderen gaat doen, zal u flink helpen en zal de momenten die u samen beleeft nog magischer maken. Daarmee vermijdt u dat ze zich gaan vervelen of er tegenaan kijken om naar bij u te komen. En logisch gezien zal het u ook de kans geven de juiste kledij te voorzien voor de activiteiten die u samen zal doen.

Vertel hen over de wereld van vroeger

Kijken uw kleinkinderen ernaar uit om de wereld en zijn verhalen te leren kennen. Wie beter dan u kan hen daarover vertellen? Twijfel er nooit aan om over uw verleden te praten, over wat er toen bestond, en wat er toen nog niet bestond! Over grappige of buitengewone gebeurtenissen die u zelf heeft meegemaakt. Ze zullen letterlijk aan uw lippen hangen. Maar wees ook voorbereid op een salvo aan allerhande vragen!

 Leer zelf van uw kleinkinderen

Uw relatie met uw kleinkinderen moet geen éénrichtingsverkeer zijn! Zij kunnen u ook heel wat leren! Sluit u zeker niet af wanneer zij beginnen spreken over nieuwe technologieën, mode of nog muziek! Dat zorgt voor nieuwe gespreksonderwerpen en zij zullen fier zijn dat ze u iets bijgeleerd hebben dat u nog niet kende!

Het leven van grootouders

Sleutels om ruzie tussen uw kleinkinderen op te lossen

U hebt het zeker meegemaakt als ouders, conflicten tussen broers en zussen zijn soms moeilijk op te lossen. Vandaag wordt u er als grootouder terug mee geconfronteerd met uw kleinkinderen. Hoe kan u best rust brengen wanneer zij ruzie beginnen te maken? Hierbij enkele hints om hiermee om te gaan.

Read More »
Non classé

In de Tuin in Juni: Wat Planten, Zaaien en Doen in Juni?

Als scharnier tussen het einde van de lente en het begin van de zomer, is juni de maand van de hoop. Het zonnetje is nu vaak op de afspraak en we krijgen onze eerste zomerkleurtjes. Maar we zijn er nog niet, het is nog geen vakantie, zeker niet voor uw tuiniershart dat in de komende maand zeker sneller zal kloppen

Read More »
Te doen

Goede redenen om met uw kleinkinderen te beginnen schaken

Hebt u al schaak gespeeld? Het spel was enorm populair een tiental jaren geleden, maar sukkelde dan wat in een vergeethoek. Maar sinds een aantal maanden is het schaakbord weer in! Paarden, torens, koning en koningin zijn weer hot, zeker bij jongeren. In dit artikel geven we u een aantal goede redenen om met uw kleinkinderen te beginnen schaken.

Read More »
Te doen

5 restaurants waar uw kleinkinderen koning zullen zijn !

U weet het maar al te goed, op restaurant gaan met uw kleinkinderen is een heel avontuur. Rustig blijven zitten wachter op een gerecht is niet zomaar aan hen besteed. En eenmaal het bord op tafel, moeten ze het nog lekker vinden! Gelukkig zijn er in België restaurants die alles doen om hen (en u) gelukkig te maken. Hier zijn er een paar!

Read More »
Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?