Happy-Oma-Opa.be

10 leuke activiteiten voor de maand januari

December is altijd een bewogen maand. Na de eindejaarsfeesten is januari traditioneel een overgangsmaand naar een meer rustige periode. Maar welke activiteiten kan u alleen, met twee of met uw kleinkinderen doen om volop van deze nieuwe rust te genieten? Hierbij enkele hints!

Schrijf wenskaarten

Wenskaarten via de post dreigen uit de boot te vallen nu onze maatschappij zo sterk ‘geconnecteerd’ is. Maar postkaarten om na de feesten te sturen blijven een ideale gelegenheid om samen een leuk moment te beleven door ze zelf te maken! En u maakt er zeker iemand blij mee door ze te sturen naar een naaste of een geliefde. Haal dus schaar, kleurkarton en knutselgerief boven, januari is hiervoor het ideale moment!

Maak uw eigen kalender

Wie een nieuw jaar zegt, zegt een nieuwe kalender. Niet te onderschatten, want deze kalender zal uw leven dagelijks begeleiden tijdens het nieuwe jaar. U heeft verschillende opties. U kan een winkel binnenstappen en een keuze maken tussen de talrijke reeds bestaande kalenderstijlen. Koopt u een kalender met dierenfoto’s, of eerder mooie landschappen of nog fijne handgetekende illustraties? Aan u de keuze. Anders kan u er steeds via internet eentje op maat laten maken met een selectie van uw eigen foto’s of zelfs er zelf eentje maken samen met uw kleinkinderen! Spreek hun creativiteit aan en vraag hen een mooie tekening te maken voor elke maand van het jaar!

Test nieuwe gezonde recepten

Na de excessen tijdens de feesten is januari misschien een ideaal moment om over te schakelen naar meer gezonde maar ook originele recepten? Geef de voorkeur aan lekkere en gezonde ingrediënten zoals seizoensgroenten, vis of vezelrijk voedsel. Duik even uw kookboeken in en zoek recepten op die deze ingrediënten combineren en omtoveren tot overheerlijke gerechten, voor u en uw kleinkinderen!

Zorg voor uw winterhuishouden

Na de eindejaarsfeesten is het altijd een beetje chaos. Cadeauverpakkingen, resten van de eindejaarsfeestjes of nog Kerstdecoratie om op te ruimen. Tijd voor een nuttig ‘winterhuishouden’. Stel uw kleinkinderen voor om mee te helpen, voor hen is het altijd leuk om de kelder of de zolder in te kruipen om voor Opa en Oma spullen weg te bergen… U mag er echter zeker van zijn dat zij ook vergeten schatten zullen ontdekken!

 Lees een of meerdere goede boeken

Na het gedruis van de decemberfeesten is het misschien tijd om even uit te blazen? Hebt u voor Kerstmis een mooie boek gekregen? Of heeft u horen spreken over een boek en heeft het uw interesse opgewekt? Dan is januari de ideale maand om even de kalmte op te zoeken, waarom niet gezellig bij de haard, en een nieuw boek in te duiken!

Maak uitstappen

Als u meer het type bent dat moeilijk de hele tijd binnen kan blijven, dan is het nu de ideale periode om erop uit te trekken. Trek een warme jas aan, eens sjaal, een muts en handschoenen en profiteer volop van de koude maar gezonde frisse lucht. Met een straaltje zon erbij zal u misschien een aantal bekende of minder bekende plekken hunnen herontdekken of door een heel andere ‘winterbril’ kunnen bekijken. Stel uw kleinkinderen voor om mee op stap te gaan, zij zullen er volop van genieten.

Maak uw moestuin klaar

Om verder te gaan met buitenactiviteiten, waarom niet aan uw moestuin denken? In januari valt er best veel te doen! Om te beginnen de wintergroenten oogsten, zoals prei en kolen.  Verder is het ook al tijd om nieuwe groenten/planten te zaaien die in de lente zullen uitkomen. Vergeet ook niet uw moestuin op te ruimen en  de meest fragiele plantjes te beschermen, want de echte vorstaanvallen komen er nu aan!

Profiteer van de solden

Is het niet het ideale moment om een paar nieuwe kledingstukken voordelig op de kop te tikken? Of om er voor uw kleinkinderen te kopen? Januari is bij uitstek de soldenperiode. Tijd dus om uw slag te slaan! Met de huidige pandemie zijn de winkels zwaar getroffen, aarzel dus niet om plaatselijke handelaars in uw regio een bezoekje te brengen!

Bezoek musea

Ondanks de pandemie blijven de musea open. Neem alle voorzorgsmaatregelen in acht, maar ga er naartoe en profiteer volop van deze cultuurruimtes met een grote kans om heel wat minder volk tegen te komen dan in ‘gewone’ tijden. Neem uw kleinkinderen mee en breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappenin Brussel of nog het Chocolademuseum! Super momenten gewaarborgd!

 

Ga op reis

Januari is een ideaal moment om te vertrekken. Prijzen om naar buurlanden of zelfs exotische bestemmingen te trekken, zijn regelmatig heel voordelig. Daarbij maakt u minder kans om op een massa toeristen te botsen zoals tijdens de zomermaanden. Een uitstekende kans dus om even aan het grijze weer van de eerste maand van het  jaar te ontsnappen!

 

Te doen

Recept pannenkoek

Ingrediënten : 250g bloem 4 eieren 50 cl melk 2 soeplepels suiker 1 snuifje zout 2 soeplepels olie Bereiding: In een kom, meng bloem, eieren,

Read More »
Non classé

Recept pannenkoekgebak

Ingrediënten 8 tot 10 pannenkoeken 2 koppen verse room 1 kop suiker 4 eieren 1 zakje vanillesuiker 1 soeplepel bloem 1 snuifje zout 1 kop

Read More »
Te doen

Geschiedenis van de pannenkoek

De pannenkoek is een traditioneel Frans gerecht dat zijn oorsprong heeft in de Middeleeuwen. We nemen aan dat het gerecht uitgevonden werd door de Galliërs

Read More »
Gezondheid

Think Pink

‘Wie zorgt voor jouw borsten?’: de nieuwe sensibiliseringscampagne voor de Mammotest Momenteel gaat minder dan 10 % van alle vrouwen in Brussel en Wallonië in

Read More »
Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?