Happy-Oma-Opa.be

Regendagen samen met uw kleinkinderen! Handleiding.

U zal het snel merken dankzij deze enkele tips, u en uw kleinkinderen zullen met veel ongeduld uitkijken naar een volgende regendag. Maar opgelet: opdat deze activiteiten een feest zouden blijven, is het sterk afgeraden ze op een ander moment voor te stellen! Dus, enkel voorbehouden voor regendagen.

Ezelstaart

Teken een ezel zonder staart op een groot blad of karton. De staart maakt u later apart. Samen met uw kleinkinderen tekent u verder het decor op het blad: een tuin, blauwe hemel en enkele vogels… Hang de ezel aan de muur en plaats op de rug van de ezelstaart die u apart hebt gemaakt een dubbelzijdige scotch. Blinddoek uw kleinkinderen, laat ze drie keer rond zichzelf draaien en vraag ze elk om beurt om de staart van de ezel op de juiste plaats te plakken! Wie het dichtst de juiste plaats benadert, wint. U zal ervan versteld staan hoe preciezer dan u uw kleinkinderen kunnen zijn!

Maak samen een familiekrant

Nodig materiaal: 4 dubbele kopieën (zoals op school), magazines, schaar.. en tijd!

Elk van uw kleinkinderen zal in zijn/haar krant een familieverhaaltje mogen vertellen. Nonkel Paul die in Gent woont en enkel over het Gravensteen kan vertellen. Opa die heel de tijd in de moestuin aan het werken is. Ouders die verliefd op reis gaan of nog kleine zus die enkel oog heeft voor haar popjes**.**

Voor de artikeltitels, snij en plak hoofdletters uit kranten, om op elke pagina de nieuwe avonturen in te leiden.

Om de familiepersonages voor te stellen, zoekt u samen in magazines de foto’s die het meest typisch of gelijkend zijn. Laat de grootste kleinkinderen zelf hun verhaal schrijven. En voor wie niet kan schrijven, is tekenen de oplossing! En uiteraard wordt alles naar de ouders gestuurd!

Test hun imitatortalent

Denk aan het dorpje in Frankrijk waar u uw vakantie doorbrengt, aan de persoon daar die altijd met een kleurrijk accent zegt “B’jour M’ssieurs-dames !” of in Spanje “Que tal, como estas” of in Nederland met een lekker Nederlands accent “Hoe gaat het met jullie”… Zij zijn al die kleine handelaars waar, vakantie na vakantie, uw kleinkinderen (net zoals u) hun gewoontes hebben overgenomen. Met radars op de plaats van hun ogen/oren hebben zij al die kleurrijke uitspraken opgenomen. Redenen te over om imitator te spelen en hen te laten raden wie wie is. Laat ze ook eigen familieleden imiteren. Schaterlach gegarandeerd!

Blindemannetje met het gezin

Neem 6 glazen en steek in elk glas een stukje fruit, groente of een bloem (indien u met wat groetere kinderen bent, werkt dit ook goed met kruiden). Blinddoek de hele bende en laat ze enkel met de neus raden wat er in elk glas steekt. U kan het spel opnieuw spelen door hen de inhoud van elk glas te laten aanraken.

Kleine bootjes voor waterplassen

Neem luciferdoosjes, maak ze leeg en vraag aan elk van uw kleinkinderen om er eentje te versieren (crêpe-papier, kleurpotloden, gommetjes en tandenstokers voor kleine mastjes).

Elk bootje moet een naam en nummer hebben. Eenmaal buiten, organiseert u een wedstrijd in een grote plas water. Uw kleinkinderen kunnen ook de bootjes voortduwen met een kleine stok.

Slakkenkoers

Onmogelijk om tijdens een regendag geen slakjes te vinden. Het enige wat telt, is hoe uw kleinkinderen bezighouden eenmaal de jacht voorbij… Met een slakkenkoers, natuurlijk! Maak met twee stokjes een start- en een aankomstlijn (voorzie een kleine afstand, voor het geval de slakken nooit zover geraken!). Elke deelnemer plaatst zijn slak op de startlijn, wiens slak als eerste over de aankomstlijn komt, wint … een dikke zoen!

Welke ideeën hebt u om de kleine monsters bezig te houden tijdens regendagen?

Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?