Happy-Oma-Opa.be

8 recepten om uw kleinkinderen groenten te laten eten

1.Bloemkoolpizza met gekleurde tomaten :

  • Ingrediënten : 1 bloemkool (kleine), 1 ei, 50g geraspte kaas, 1 el amandelpoeder, 1 kl basilicum (gedroogde), 1 kl gedroogde oregano, ½ kl knoflookpoeder, ½ kl chilivlokken, peper en grof zout, 200 g gekleurde tomaten, 1 rode ui, 100 g geraspte kaas, basilicum (verse) , 1 el olijfolie
  • Bereiding: Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel de bloemkool in roosjes, spoel grondig en laat goed uitlekken. Maal de bloemkoolroosjes in de blender heel fijn en gaar het mengsel 4 minuten in de microgolfoven. Laat afkoelen en meng met het ei, 50 g kaas, het amandelpoeder, de kruiden en het zout tot pizzadeeg. Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een ronde pizzabodem. Bak die 8 à 10 minuten in de warme oven. Spoel de tomaten en snij in flinterdunne schijfjes. Snij de rode ui in  ringen. Haal de pizzabodem uit de oven en beleg hem met de tomaten, uiringen en 100 g kaas. Kruid met peper en zout en zet nog 10 minuten in de oven. Besprenkel de pizza met olijfolie, werk af met vers basilicum en serveer.

2. Appelburger met witloofslaatje :

  • Ingrediënten : 4 (Belgische) appels naar keuze, 400 g gemengd gehakt, 30 g rozijnen + extra, 2 el gehakte peterselie, 2 el gehakte munt, 1 ei, 30 g paneermeel, 1 citroen, boter, om te bakken, 1 el honing. Vinaigrette : peper en zout, 2 el maïsolie, 1 el honing, 2 el azijn. Slaatje: 4 stronkjes witloof  (400 g), 1 bosje radijzen, 1 appel, 200 g veld.
  • Bereiding: Meng het gehakt met de gehakte kruiden, rozijnen, ei en paneermeel tot het homogeen is. Maak er vier hamburgers van. Bak ze in de pan met wat boter. Pers het sap van de citroen uit. Halveer de appels en haal er het klokhuis uit, probeer het appelsteeltje aan de appel te houden. Besprenkel met de helft van het citroensap.  Smelt boter in een pan en bak de appels, op de snijkant tot ze zachter worden (zet eventueel een deksel op de pan). Lepel er 1 eetlepel honing over en bak verder tot ze karamelliseren. Maak het witloof, radijzen en veldsla schoon. Snijd het witloof en radijzen in repen. Snijd ook de appel in dikke staafjes. Sprenkel de rest van het citroensap over de appelstaafjes. Meng witloof, appel, radijs en veldsla. Maak een vinaigrette met de olie, azijn en honing en breng op smaak met peper en zout. Meng de vinaigrette door de salade en strooi er de rozijntjes over. Stel de hamburgers samen, leg telkens een hamburger tussen twee appelhelften en serveer met het slaatje.

3. Courgettetaartje met aardappel en rode paprika :

  • Ingrediënten (voor 6 personen ): 3 vastkokende aardappelen, 2 middelgrote courgetten, 2 rode paprika’s, 4 eieren, 200 ml room, ½ tl gerookt paprikapoeder, 2 el gehakte peterselie, 100 g geraspte kaas, Nazareth Classic of Affligem Abdijkaas, cayennepeper, peper en zout
  • Bereiding: Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de courgette in lange linten met een mandoline. Snijd de aardappelen in dunne plakjes. Verwijder de zaadlijsten en steeltjes van de paprika en snijd in rondjes. Vet een vierkante quichevorm in met wat olie of boter. Bedek de bodem met de courgettelinten (weven is het mooist).Verdeel er de aardappelschijfjes en paprika over. Strooi er de peterselie over. Klop de eieren los met de room en breng op smaak met peper, cayennepeper, gerookt paprikapoeder en zout. Giet het mengsel over de groenten. Strooi de geraspte kaas over de quiche en zet gedurende 35 minuten in de oven.

4. Gratin van aardappel, spinazie en gehakt :

  • Ingrediënten : 50 g boter, 2 uien, 500 g gehakt, half om half, 900 g spinazie, 1 teentje knoflook, ½ kl muskaatnoot, geraspt, zout en peper, 800 g aardappelen, 50 g boter, 100 ml melk
  • Bereiding:  Kook de aardappelen gaar in gezouten water, giet af en pureer. Voeg boter en melk toe. Kruid met peper en zout. Snipper de uien fijn. Fruit de ui glazig in de helft van de boter (25 g). Voeg het gehakt toe en bak rul. Kruid met zout en flink wat peper. Laat 5 minuten onder deksel verder garen. Spoel de spinazie. Bak ze kort (in delen) in een grote wokpan met de overige boter. Pers er de knoflook over uit en voeg de nootmuskaat toe. Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een ovenschotel in en leg er een laag spinazie in. Leg hierop het rul gebakken gehakt en daarboven de puree. Zet gedurende 30 minuten in de oven. Serveer goed heet!

5. Rijstmuffins met groene groenten :

  • Ingrediënten (voor 6 muffins):100 gram zilvervliesrijst met linzen (combinatie), 6 eieren, 75 gram verse doperwten, Een halve broccoli, 2 handen verse spinazie, Een flinke hand rucola, 2 el. geraspte Grana Padano, 50 gram feta kaas, 2 el. groene pesto, Boter/olie om in te vetten, Peper en zout, 10 zwarte olijven.
  • Bereiding: Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een muffinblik goed in met wat boter of olie, plaats er eventueel muffinvormpjes in. Breng een flinke pan met water aan de kook en kook daarin de rijst en linzen gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg in de laatste 8 minuten van de kooktijd de verse doperwten en broccoli toe aan het kookwater. Giet de rijst en groenten af zodra het gaar is. Tijdens de kooktijd van de rijst snij je de verse spinazie fijn, de feta in kleine blokjes en de olijven in plakjes. Kluts de eieren alvast los in een kommetje met een vork.  Roer de pesto, spinazie, feta en olijven door de rijst met groenten. Proef en voeg naar eigen smaak peper en zout toe. Verdeel de rijst met groenten over de 12 muffin vormpjes. Vervolgens giet je de geklutste eieren eroverheen, verdeel dit ook over de 12 vormpjes. Schud het muffinblik een beetje zodat het ei goed rondom de rijst verdeeld wordt. Strooi de Grana Padano kaas eroverheen.  Plaats voor 20-25 minuten in het midden van de oven. Laat de rijstmuffins licht afkoelen na de oventijd en haal ze vervolgens uit het blik. Serveer met de rucola erbij. 

6. Boerenomelet maken :

  • Ingrediënten (voor 1 omelet):125 gram gerookte spekblokjes, 1 rode ui, 1/2 groene paprika, 50 gram champignons, 4 eieren, 100 ml plantaardige melk, peper, (verse) bieslook, 50 gram geraspte kaas.

  • Bereiding: Bak de spekjes op hoog vuur in een koekenpan knapperige, zónder olie (er komt genoeg vet uit de spekjes). Dit vet word straks weer gebruikt om de boerenomelet in te bakken. Pel en snipper ondertussen de ui. Was de paprika, verwijder de steel en zaadjes, en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Boen de champignons schoon en snijd in kleine stukjes. Voeg toe aan de spekjes, en bak de groenten in 5 minuten zacht. Kluts de eieren met de melk in een kom, en breng op smaak met peper en bieslook (liefst geen zout omdat de spekjes al vrij zout zijn. Voeg enkel nog de geraspte kaas toe, en giet het geheel in de koekenpan.Rangschik de kaas en de groenten zodat alles gelijkmatig verdeeld is. Draai het vuur laag en plaats een deksel bovenop de koekenpan. Na 4 minuten is de bodem gaar, en laat je de omelet uit de pan op een bord glijden. Leg de koekenpan bovenop het bord en keer de pan mét bord om, zodat de ongebakken kant van de omelet  in de pan komt te liggen. Bak deze andere zijde nog 2-3 minuten. Snijd de omelet in punten en serveer direct.

7. Spaghetti met gehaktballen en tomatensaus :

  • Ingrediënten (4 personen): 1 kleine ui, 2 teentjes knoflook, 1 ei, 500 gram rundergehakt, 500 gram spaghetti, 1 zak Italiaanse Wokgroente á 400 gram, 1 blik gepelde tomaten (ca. 400 gr), 1 blikje tomatenpuree (ca. 7 ml), Peper, Zout, Olijfolie, optioneel: geraspte parmezaanse kaas.
  • Bereiding: Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Meng de ui, knoflook, ei en rundergehakt door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en vorm hier vervolgens 20 gehaktballen. Ze mogen best ruim zijn hoor. Verhit een scheut olie in een hapjespan en bak de gehaktballen rondom aan. In slechts 10 minuten zijn deze gaar. Breng ondertussen een ruime pan met water en zout aan de kook, en kook hierin de pasta volgens de verpakking gaar. Haal de balletjes uit de hapjespan en zet apart. Bak in het achtergebleven bakvet de Italiaanse Wokgroente gaar gedurende 5-7 minuten. Voeg het blik gepelde tomaten toe (knijp de hele tomaten eventueel uit met de handen). Vul vervolgens het blik voor de helft met water en voeg ook toe aan de pan. Roer enkel nog de tomatenpuree erdoor en breng op smaak met zout en peper. Laat de tomatensaus 5 minuten doorkoken, en voeg dan de gehaktballen weer toe aan de saus. Giet de pasta af en serveer deze met de tomatensaus met gehaktballen. Serveer de spaghetti met gehaktballen en tomatensaus direct.

8. Spinazie geitenkaas taart :

Het recept :

  • Ingrediënten (4 personen): 800 gram (diepvries)spinazie, 8 plakken geitenkaas, ui, ei, 8 velletjes bladerdeeg.
  • Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Roerbak de spinazie totdat hij geslonken is. Knijp daarna het vocht goed uit in het vergiet. Leg 4 plakken bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat in een vierkant bij elkaar. (of in een ronde taartvorm) Druk ze goed aan, zodat er geen lekkage kan ontstaan. Leg hier 4 plakken geitenkaas, dan de spinazie, de uisnippers en weer 4 plakken geitenkaas op. Dek de lagen af met de andere 4 plakken bladerdeeg en maak het pakket dicht. door alle bladerdeeg aan elkaar vast te drukken. Splits het ei en smeer het eigeel over de bovenkant van de taart. Bak hem in 40 minuten in de oven.

Heeft u ook nog lekkere groente recepten die goedgekeurd zijn door de kleinkinderen? Deel ze dan op onze Facebook pagina in een reactie !

Bron: ladylemonade.nl

Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?