Happy-Oma-Opa.be

De oorsprong van Pasen en zijn symbolen

Deze religieuze feestdag wordt omgeven door vele tradities, zoals het verzamelen van chocolade-eieren in de tuinen. Maar weet u waar deze gebruiken vandaan komen?

Zeg oma, wat vieren we met Pasen?

Pasen is een religieuze feestdag die de opstanding van Jezus herdenkt voor de christelijke religie. Gedurende de drie dagen voor deze datum houden de klokken op met luiden, als teken van meditatie en rouw aan de vooravond van de kruisiging van Christus. Het is een feestdag die, afhankelijk van het jaar, tussen 22 maart en 25 april wordt gevierd.

Waarom eet men met Pasen chocolade-eieren?

Het ei is het teken van het wonder van het leven, van zuiverheid en voedingsbalans, het wordt op paasnacht geofferd, zowel om de opstanding te vieren als om de 40 dagen van ontbering opgelegd door de vastentijd te doorbreken. De gewoonte om paaslekkernijen te geven, begon met eenvoudige, verse kippeneieren. Chocolade-exemplaren verschenen in de 18e eeuw, toen chocolade in een lege schaal werd gegoten. De vervaardiging ervan werd vereenvoudigd door de ontwikkeling, in de 19e eeuw, van ijzeren mallen met verschillende vormen.

Wist je dat ?

Belgen eten jaarlijks 340 miljoen chocolade-eieren! Een paasei weegt 1,2 gram, wat betekent dat Belgen jaarlijks 408.000.000 kg chocolade eten! Hoeveel chocolade-eieren bent u van plan dit jaar te eten?

Waarom is paasmaandag een officiële feestdag?

Tegenwoordig komt religie heel weinig tussen in ons dagelijkse leven. Maar voorheen was het andersom, het dagelijkse leven was georganiseerd rond religie. Paasmaandag werd gebruikt om te rusten na de feesten of het zondagsfeest. In België zijn zes feestdagen gekoppeld aan religie. Dit is het geval voor Paasmaandag, Pinkstermaandag, Hemelvaart (15 augustus), Allerheiligen en  Kerstdag.

Nu u alles weet over pasen, kun u proberen om 5 x 1 kg chocolade-eieren te winnen voor Pasen:

Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?