Happy-Oma-Opa.be

Naast de jongeren staan tijdens de COVID-19 crisis!

Hoe gaat het met uw kleinkinderen? Sinds een jaar nu al lijdt de hele bevolking onder deze uitzonderlijke situatie, te beginnen met u!  Maar ook voor jongeren zijn de gevolgen zwaar, daar wordt de jongste tijd in de media vaak over gesproken. Een aantal belangrijke jaren voor hun ontplooiing gaan inderdaad volledig de mist in. Deze periode is voor hen in het bijzonder ingewikkeld, van afstandsleren, vrienden missen tot zeer beperkte marges voor normale activiteiten. Daarbij komt nog de angst om het virus door te geven, zeker naar u toe! Maar dankzij de lopende vaccinatie (zelfs indien ze nog traag verloopt, akkoord), zal u snel meer tijd samen kunnen doorbrengen! En nog meer dan ooit kan u een rol spelen om hen te helpen, maar hoe?  

Verminder hun angsten: als jongeren zorgen uiten over hun toekomst, over wat zij misschien zullen moeten meemaken, leg dan de nadruk op het feit dat ze niet alleen staan met hun gevoelens. Het is meer dan normaal iedereen zich nu vragen stelt  en bezorgdheid of angst voelt. Probeer hen hoop te geven en hen tot een soort berusting te laten komen; luister met empathie, zeg hen dat ze niet alleen staan, dat u mee op hetzelfde schip staat. Het is belangrijk om het goede voorbeeld te geven hoe tijdens deze periode angst en stress goed beheerd kunnen worden, want jongeren leren hun emoties beheren door zich te spiegelen aan zorgzame volwassenen in hun omgeving. 

Hou in het oog wat zij bekijken: met de (gedeeltelijke) sluiting  van de scholen, zullen jongeren vaker thuis zijn. Zij zullen dus waarschijnlijk veel meer tijd voor hun scherm doorbrengen. Het is belangrijk met hen te praten over veiligheid op het internet. Hun toestellen kunnen ook een middel zijn om in contact te blijven met hun vrienden, hun schoolgenoten en hun familie. Dat kan hen helpen eenzaamheid te bestrijden, geheel volgens de regels van social distancing. 

Geef hen perspectief: vakantie komt eraan binnen enkele weken, laat ons dus niet spreken in termen maanden, dat lijkt immers zo ver weg! Wat staat er op het programma? Wat zullen ze doen? Samen op avontuur gaan? Het is nu een ideaal moment om hen mooie projecten voor te stellen en zo mogelijk plannen die wat voorbereiding vereisen. Zij zullen zich meteen elke dag een beetje in dit nieuw positief toekomstproject kunnen storten.

En waarom geen spelletjes of wedstrijden samen spelen? Afstand is één zaak, maar samen een kleine leuke routine delen, is ook een fijn idee! Via applicaties, visio of gewoon wanneer u hen ziet! Voor hen zal het zeker een welgekomen afleiding zijn! Dat kan zich ook vertalen in gezamenlijke projecten zoals een puzzel, een schilderij of muziek. Doorheen een activiteit zal hun aandacht wat afgeleid worden van de alledaagse bekommernissen. 

Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?