Happy-Oma-Opa.be

Hoe kan u een zwangerschap mee beleven zonder de toekomstige ouders te overdonderen?

Oef! Geen makkelijke vraag! Maar wel een belangrijke vraag …. Hierbij enkele denkpistes

Indien u dicht bij hen in de buurt woont en u voelt dat zij het even moeilijk hebben of moe zijn, stel dan voor om te helpen bij het huishouden, strijken, inkopen, kortom alle taken die hen beletten ’s avonds of in het weekend even te kunnen uitrusten. Indien u geen tijd of kracht genoeg heeft om dit zelf te doen, kunt u uren schenken via een dienstenchequesorganisatie. Indien de toekomstige papa en mama uw aanbod zouden afwijzen, kies dan voor “feel good”-geschenken: bv. een lichaamszalf speciaal voor tijdens de zwangerschap, een duomassage, plezier voor de smaakpapillen (op basis van verse, gezonde en smaakvolle producten…). Vermijd hierbij suikers, zeker indien de toekomstige mama haar gewicht zorgvuldig in het oog houdt. Indien er reeds andere kinderen aanwezig zijn (de vreugde van nieuw samengestelde gezinnen), stel dan voor om ze af en toe op te vangen, naar school of activiteiten te brengen, de woensdagnamiddag of schoolvakanties samen door te brengen, of nog (en vooral) ze op te vangen bij de geboorte van het nieuwe kind.  

Indien u ver woont of belet bent, is het uiteraard moeilijker om zelf mee te helpen. Bel dan regelmatig om te vragen hoe het is. Stel voor om zelf een handje te komen toesteken indien dit voor u mogelijk is (zeker op het einde van de zwangerschap of indien de mama moet blijven liggen of het heel rustig aan moet doen). U kan hen ook bij u thuis of in een Airbnb uitnodigen om te komen uitrusten en zich te herbronnen, een weekend of een paar dagen. Voor hen een adempauze tijdens dewelke ze niets anders hoeven te doen dan zich te laten verwennen.  

U kan ze ook financieel helpen, bv. door hen die hightech kinderwagen te schenken waar zij zo van dromen maar die peperduur is als een ruimteschip. Wat klederen betreft, is het vaak delicater, jonge ouders willen die graag zelf kiezen en ze hebben vaak andere smaken dan de onze … ja, de fameuze generatiekloof!

Tot zover de praktische kant. Laat ons even naar de rest kijken… ook het meest ingewikkelde: de morele steun. Indien u voelt dat de mama haar zwangerschap stressvol beleeft en u komt heel goed met haar overeen, praat dan met humor en ontspannen over uw zwangerschap: uw vermoeidheden, uw bizarre verlangens, uw kwaaltjes, uw shoppinggekte, uw bezorgdheden… zonder daarbij al te veel in detail te treden. Echter, indien de mama u met schrikwekkende of kwade ogen aankijkt op het moment dat u haar in vertrouwen wilt nemen, beschouw dit als een ernstig rood licht: verboden verder te gaan, dit is privédomein dat u absoluut moet respecteren. 

In de rubriek “ervaringsoverdracht”, vermijd zeker gevoelige onderwerpen zoals: “Tijdens mijn zwangerschappen rookte ik als een brandweerman en dronk ik mij te pletter en kijk… al mijn kinderen zijn perfect op de wereld gekomen en zijn kerngezond. Waarom laat je dan zoveel vallen? Je mag je toch regelmatig ‘ns laten gaan…”. Vermijd ook om met vele en zeer realistische details over uw bevallingen te praten. 

Nog iets, indien u eerder het angstige type bent en u vreest dat de bevalling niet goed zal verlopen (of dat uw kleinkind zal lijken op uw afschuwelijke groottante Ferdinanda), hou dat dan vooral voor uzelf. Onnodig uw angsten door te geven, want betrokken zijn, betekent ook grenzen kunnen respecteren. Maar ik ben zeker dat het u zal lukken!

Ziezo, we hopen dat u hiermee nuttige ideeën heeft kunnen opdoen, maar in de allereerste plaats, dat u volop  zult genieten van dit onvergetelijke moment, waarvoor van harte proficiat!

Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?